Desprins din Codul Familiei, Sectiunea a II-a - Drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor
Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Desprins din legea 368/2009 ca modificare a Ordonantei de Urgenta 60/2009:
"(2) Beneficiarii programului «Prima casa» sunt persoane fizice care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta nu au detinut si nu detin, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor ori cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, cu exceptia cotelor-parti din locuinte dobandite prin mostenire si nici nu au achizitionat dupa aceasta data o locuinta, indiferent de modul de dobandire. "
Beneficiarul programului Prima Casa voi fi eu, care nu am imobil individual si nici in comun cu sotia(conform codului Familiei, ce a dobandit prin mostenire este bun propriu);
Am vorbit si la Fondul National de Garantare, am expus situatia mea si mi-au comunicat ca eu ca beneficiar sunt eligibil, iar sotia sa fie codebitor(coplatitor), chiar daca automat acest imobil achizitionat prin program va deveni bun comun(tot conform Codului Familiei art.30)