avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eligibilitate prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eligibilitate prima casa

Buna ziua,

As dori sa supun atentiei urmatoarea nelamurire a mea. Incepand cu luna Octobrie 2009 am inteles ca s-au adus modificari legii " Prima Casa" in ceea ce priveste eligibilitatea persoanelor care au mostenit un imobil.

Situatia se prezinta in felul urmator:

Sotia mea are mostenire un imobil dupa cum urmeaza: Tatal ei a decedat cand ea avea 9 ani; mama ei s-a recasatorit, dar inainte sa faca acest pas a facut succesiune dupa bunurile pe care le avea(imobil, autoturism si teren extravilan) inainte de recasatorie; astfel prin acel act era stipulat faptul ca, actualei mele sotii ii revine cota de 3/4 din bunuri iar mamei ii ramane 1/4; s-a recasatorit si acum 7 ani a decedat. De curand am dorit sa vindem terenul extravilan si a trebuit sa facem actul de mostenitor pe numele sotiei.

Conform noului act de mostenitor, care este pe numele sotiei sunt specificate urmatoarele:

- cota de 3/4 din bunuri ii revine conform actului de succesiune dezbatut dupa decesul tatalui;

- cota de 1/4 ramasa, care era atribuita mamei, se imparte astfel: 3/4 ii revine ei iar cota de 1/4 care ii revenea tatalui vitreg, ii revine tot ei prin cedare, din partea tatalui vitreg, in favoarea ei.

Astfel ea are un act de mostenitor, din care reiese ca este mostenitoarea in proportie de 100% a unui imobil (tin sa precize ca succesiunea dupa mama asupra imobilului nu a fost facuta(doar asupra terenului extravilan care a si fost vandut de altfel).

Avand in vedere cele de mai sus, as dori sa stiu daca este eligibila pentru programul "Prima Casa".

Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

Cu respect,
pai chiar daca o sa cumpar numai eu(fara ca ea sa fie coplatitor) va deveni bun comun(dobandit in timpul casatoriei printr-un act de vanzare-cumparare)...legea nu face referire la ce va fi dupa achizitionare ci inainte de achizitionare;

doi la mana ce conteaza ca ea mai are un imobil atata timp cat nu ea aplica pentru credit(beneficiarul creditului trebuie sa fie eligibil)...eu asa gandesc..gresesc?
buan ziua!
bunul devine comun, ca va place sau nu.
care bun? cel achizitionat prin prima casa sau cel dobandit de sotie prin mostenire?

si daca cel dobandit prin prima casa devine comun(ceea ce este si normal) influenteaza lucrul asta eligibilitatea mea pentru a aplica prin prima casa?
...faceti diferenta va rog intre contractul de credit si cel de vanzare-cumparare...chiar daca dumneavoastra aplicati pentru el si sunteti titular al contractului faptul ca sunteti casatorit determina natura de bun comun a bunului data de contractul de v-c...faptul ca sotia nu se incadreaza va afecteaza si pe dvs...intr-un fel e normal sa fie asa...conform codului fam sotii sunt obligati reciproc sa-si asigure sprijin sa locuiasca impreuna etc...avand in vedere ca sotia detine un imobil teoretic are obligatia sa va permita sa locuiti impreuna cu ea in acel imobil de unde rezulta ca nu aveti nevoie de o locuinta...de la teorie pana la situatii concrete e insa o carare cu f f f multe nuante...
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
ContSters4579, utilizator
aveti perfecta dreptate.....dar nu la fel se gandeste si in cazul unui divort(ceea ce nu este cazul)...ea are o lucuinta mostenita, bun propriu, care la un anumit moment nu mi-a permis sa achizitionez o casa(programul prima casa) la care sa am si eu drept legal, pentru ca se considera bun comun, iar in momentul divortului eu practic raman cu buza umflata, pentru ca tot din cauza sistemului si a legilor "deosebite" ,la un anumit moment aveam locuinta comuna, dar la sfarsit nu mai e comuna..este proprie sotiei

Alte discuții în legătură

Eligibilitatte ,,prima casa,, mihalache70 mihalache70 Buna ziua, Urmaresc de ceva timp pe avocatnet.ro dezbaterea pe tema \"Prima casa\", pentru care va rog sa ma edificati in situatia mea: anul trecut am ... (vezi toată discuția)
Referitor succesiune cu frati vitregi PODO PODO Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Mama mea s-a recastorit , eu fiind singura fiica, tatal meu vitreg avea 3 copii din casatoria anterioara. Mama mea a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca mama mea a decedat, dar mama mai are o fiica ... Aya01 Aya01 Buna ziua, Daca mama mea a decedat, dar mama mai are o fiica din casatoria anterioara (sora mea vitrega, eu fiind fratele ei) si vorbim de doua ... (vezi toată discuția)