avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tendinţe în lumea creditării ELIGIBILITATTE ,,PRIMA CASA,,
Discuție deschisă în Tendinţe în lumea creditării

ELIGIBILITATTE ,,PRIMA CASA,,

Buna ziua,
Urmaresc de ceva timp pe avocatnet.ro dezbaterea pe tema "Prima casa", pentru care va rog sa ma edificati in situatia mea: anul trecut am mostenit casa parinteasca situata in alt judet si fara valoare materiala in urma decesului ambilor parint, in succesiunea intocmita sotia nefiind parte.
Astazi am fost la BRD pentru a afla informatii daca sotia mea poate aplica ca titular de credit, ea nefiind in acel certificat de mostenire, si am aflat de la juristul bancii ca poate aplica pentru program, ca titular de credit iar eu in postura de coplatitor, desi cand am mostenit casa dupa decesul parintilor eram casatoriti...
Intrebarea este daca sotia mea poate aplica chiar daca eu am mostenit acea proprietate fara a incalca legea?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: marius_2611 , utilizator 14:17, 12 Octombrie 2009
Acum o ora am fost la BRD si mi s-a spus ca doar titularul de credit declara la notar toate cele, eu ca coplatitor nu mi se solicita asa ceva...Iar la incheierea actului de vanzare cumparare , daca nu doresti, te poti declara strain de proprietatea achizitionata...E straniu...Ar trebuie sa se aplice aceleasi regului sau mai bine zis sa se hotarasca in ce conditii sunt eligibili unele categorii (cum suntem si noi) . Nu stiu ce sa spun, ce cam neclar..
Va atasez raspunsul initial si cel primit astazi de la un broker de credite care initial mi-a spus ca sintem eligibili si ca numai sotia va da declaratie notariala.

"Buna ziua,

Ordonanta de Guvern nr 60/2009 defineste ca eligibil solicitantul de credit ipotecar beneficiar al garantiei de stat prin Programul Prima Casa, persoana fizica care la date de 04.06.2009 nu "nu detine in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar; dovada indeplinirii acestui criteriu se face cu declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, data in forma autentica". Ca urmare, raspunsul la intrebarea dvs. este afirmativ. Sunteti eligibila pentru programul Prima Casa.

In calitate de Broker de Credite cu o vasta experienta in colaborarea cu cele mai multe din bancile ce activeaza pe piata romaneasca inclusiv cele mai importante (BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Volksbank, Alpha Bank, Piraeus Bank, Banca Romaneasca etc), va pot consilia pe parcursul intregului proces incepand cu alegerea produsului si implicit a bancii cu care veti incheia contractul de credit si pana la semnarea finala a contractului de vanzare-cumparare in baza unui onorariu. Va pot pune la dispozitie o analiza comparativa a produselor oferite de institutiile de credit prin acest program, actele necesare, pasii ce trebuie urmati etc."

"Buna ziua,

Astazi am primit si noi lamuriri suplimentare referitoare la acest aspect. Din pacate, conform juristilor de la cateva banci cu care am discutat, in cazul spetei in care va regasiti si dvs. nu se poate aplica la un credit ipotecar prin programul Prima Casa.

Singura sansa de a fi eligibili este ca actul de donatie sa nu prevada cedarea de fapt si de drept a dreptului de proprietate la data autentificarii. Cum de regula printr-un act de donatie se face automat si cedarea si implicit si transferul dreptului de proprietate e posibil sa nu puteti aplica la acest program

Va rog sa apelati la un avocat pentru a va lamuri in privinta acestui aspect."

Acum nu stiu ce sa mai spun: sotia mea a dorit sa aplice astazi la toate bancile, a solicitat formulare si informatii amanuntite privind declaratia notariala. De la toate bancile acelasi raspuns, declaratie notariala da sotia ca solicitant si da si sotul separat. Ori la BRD este vraiste, noi am fost la 2 filiale BRD care ne-au spus ca trebuie sa dam separat declaratii notariale iar la celelalte tot asa, ori normele inca nu sunt clare si de-abia acum incep sa apara ceva portite, ca sa poata aplica si cei ca noi.
Sper sa se poata aplica individual dar ma indoiesc, incercati efectiv sa aplicati, sa solicitai formularele, si sa va dea scris pentru cazul ca vreti sa aveti coplatitor sotia ca numai solicitantul da declaratie notariala ca nu are casa. Noi asa am aplicat la 9 banci pina astazi, ne-am cam pierdut increderea ca vom fi eligibili vreodata, ca n-am decit o casa darapanata cu pereti de chirpici si acoperis de tabla undeva la tara intr-un sat, iar mama mi-a donat-o ca a zis ca este tot ceea ce a mai ramas de la bunica si de la bunelu. si sa ramana in familie in caz de ceva si s-mi aduc aminte mereu de unde ne tragem. Sotia nu are nimic, nu inteleg de ce nu accepta bancile sa dea numai ea declaratia notariala.
Miine o iau de la capat, si eu si ea sa vad ce raspunsuri primim. O sa mai scriu aici orice aflu nou. Poate reusim pina la urma. Azi a mai aparut o raza de speranta, stiti ca o anumita banca promite un credit similar cu prima casa, o sa ma interesez si la aceasta varianta sa vad cit de similara va fi......sau daca e doar reclama....
Avand in vedere cele descrise, astazi m-am prezentat la juristul BRD care mi-a comunicat ca se accepta la creditul Prima Casa chiar daca ai o proprietate, acea proprietate sa fie dobandita in urma decesului proprietarului de drept si nu alte modalitati de dobandire: donatie, mostenire cu proprietarii de drept in viata, contract de vanzare-cumparare...Situatia mea era cam asa: am mostenit casa parinteasca in urma decesului parintilor, in acctul de succesiune intocmit, desi eram casatorit in acel moment, am mostenit proprietatea doar eu, sotia fiind straina de aceasta proprietate. Raspunsul din partea juristului BRD in cazul meu a fost favorabil in cazul sotiei, eu fiind coplatitor...
EXISTA programe de finantare pentru domeniul locativ mai bune si mai ieftine decat programul Prima casa.

Succes
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
Elena Rozalia Ghiuleanu, Consultant credite si finantari
Buna ziua! M-am gandit sa postez aici dat fiind faptul ca ma confrunt cu o problema de eligibilitate. Pe scurt, situatia se prezinta astfel:
Bunicii mei din partea tatalui (singurul lor copil) sunt proprietarii unui apartament. Bunicul a murit in 1990, iar tatal meu in 2007. Nu s-a facut vreo succesiune in urma deceselor, dar daca s-ar face, proprietari ar deveni bunica (dupa bunicul), mama, eu si sora mea (dupa tatal meu).
Ideea este ca doresc sa aplic la program pentru a achizitiona acest apartament (respectiv despagubirea celorlalti) in care de altfel in prezent locuiesc impreuna cu sotia mea (cu buletin cu tot). Daca s-ar face succesinea pentru a putea face o vanzare cumparare nu as mai fi eligibil. Dar sotia? (care nu are proprietati).
Repet, va intreb strict pentru acest caz, ca altfel stiu ca sunt eligibil pentru alta locuinta decat aceasta dat fiind faptul ca nu s-a facut nici o succesiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eligibilitate prima casa libelula222000 libelula222000 Buna ziua, As dori sa supun atentiei urmatoarea nelamurire a mea. Incepand cu luna Octobrie 2009 am inteles ca s-au adus modificari legii \" Prima Casa\" in ... (vezi toată discuția)
Norme aplicare program "prima casa" alioana alioana In contextul HG 717/2009 cu modificarile care au mai fost si in care se precizeaza la criteriile de eligibilitate pentru achizitia de locuinte prin programul ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa sotie cand sotul are imobil cu prima casa anamaria250 anamaria250 Buna ziua, intentionez sa achizitionez un imobil cu credit ipotecar. Sotul a achizitionat inainte de casatorie(2010) cu programul Prima Casa un apartament ... (vezi toată discuția)