avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ACTIUNE IN DISCRIMINARE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ACTIUNE IN DISCRIMINARE

In urma unei concedieri colective au urmat procese pentru anularea deciziilor de concediere. Unele persoane au castigat definitiv, altele au pierdut definitiv.

Exista parerea ca "Pentru cei care au pierdut definitiv exista posibilitatea realizarii unei ACTIUNI IN DISCRIMINARE.Termenul legal in care puteti realiza aceasta actiune este de trei ani ."

Exista aceasta posibilitate? Care este temeiul legal?
Cel mai recent răspuns: menoin , utilizator 18:10, 14 Septembrie 2015
Eu nu am auzit de o astfel de actiune.

Poate va referiti la actiune in revizuire.
De unde ati auzit acea parere? sau unde ati gasit-o publicata?

Dati-ne mai multe detalii , ca sa vedem in ce context a fost exprimata.
Potrivit prevederilor O.G. nr. 137/2000 persoana care se considera discriminata poate solicita acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare discriminarii, în termen de 3 ani de la data savârsirii faptei discriminatoare sau de la data când a luat cunostinta de aceasta. Termenul de prescriptie al dreptului la actiune începe sa curga de la data stabilirii starii de discriminare.

Detalii: [ link extern ]
Care este fapta pe care o considerati discriminare ?
Fapte sunt mai multe. Una din ele deriva ca regulamentul disponibilizarilor nu a fost respectat.

Persoane care au intrat brusc in concediu medical sau fara plata nu au mai fost evaluate si nici concediate. In schimb o parte din cei evaluati au fost concediati.

O alta fapta este ca dupa concediere, fara sa fie organizat un concurs public, o parte din cei concediati (dar care nu au contestat decizia de concediere) au fost reangagajati. In acelasi timp erau peste 200 de procese prin care cei concediati cereau anularea deciziilor de concediere.

O alta fapta ar fi ca cei care au fost reangajati nu au fost "reintegrati" pe postul de pe care fusesera disponibilizati. Pe posturile in cauza, care nu fusesera desfiintate, ci doar redenumite, au fost angajate scriptic alte persoane (In realitate persoanele respective aveau activitatea reala intr-un departament, dar figurau scriptic in altul. Si multe altele...X-(

Alte discuții în legătură

Reinfiintare posturi desfiintate petje petje La ce interval de timp se pot reinfiinta posturile desfiintate dar prin concediere colectiva? (vezi toată discuția)
Reangajare salariat Vilcu Gina Vilcu Gina In cazul in care s-a dispus concedierea salariatului prin desfiintarea postului si trimiterea lui in somaj,dupa cat timp am voie sa-l reangajaez daca ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala prin desfintarea postului ancristida ancristida Buna ziua, daca ma puteti ajuta, am o nelamurire. Ulterior concedierii unei persoane prin desfiintarea postului (din motive ce nu tin de persoana ... (vezi toată discuția)