Buna ziua. Sunt un absolvent de teologie si doresc sa editez (realizez) o biblioteca digitala de opere religioase.
Va intreb acum, operele religioase realizate de Sf. Parinti, de Sfinti, Rugaciunile, sunt protejate de legea drepturilor de autor? Pot fi distribuite liber, postate pe internet? Daca aceste drepturi de autor exista, cine este "proprietarul" lor?
Operele care nu au nici o specificatie pentru drepturile de autor, se pot distribui liber?
Ce inseamna copyright pentru aceasta editie.. ? - inseamna ca acea carte nu are drepturi de autor in alte situatii sau ca le are altcineva?
Uh ce-mi place intrebarea !!! Dreptul de autor si drepturile patrimoniale aferente apartin celui care a adus la cunostinta publica opera de creatie, inclusiv predica. Drepturile sunt protejate pe perioada vietii autorului si pe inca o perioada maxima de 70 de ani in favoarea mostenitorilor autorului. In cazul operelor aduse la cunostinta publica sub pseudonim, sau fara indicarea autorului, durata de protectie este de 70 de ani Legal, Sf. X este un pseudonim.
Pe de alta parte, nu beneficiaza de protectia legala ideile, teoriile, conceptele, simplele fapte si date.
Astfel, daca acele opere religioase sunt creatii originale, ele au beneficiat de protectie pe o durata maxima compusa din durata vietii autorului+70 de ani in cazul in care dreptul s-a transferat mostenitorilor. Daca sunt incadrate la idei, teorii, concepte, nu beneficiaza de nici o protectie. In cazul in care se incadreaza la predici/prelegeri, beneficiaza de protectia maxima aratata mai sus.
Dvs. doriti sa realizati o baza de date cuprinzand anumite informatii si va veti incadra la drepturile sui-generis ale fabricantilor de baze de date. Durata de protectie a dreptului asupra bazei de date este de 15 ani de la data de 01 ianuarie a anului urmator finalizarii, sau a anului urmator in care a fost accesibila publicului.