Buna ziua,
Am primit pentru o salariata o a doua poprire, pentru un imprumut neplatit. Conform Codului de Procedura Civila vom retine 1/2 din veniturile nete ale salariatei.
Intrebarea mea este cum distribuim aceasta suma catre cei 2 executori judecatoresti?
Am intrebat un avocat iar dumnealui mi-a spus ca in Cod Proc. Civ. nu se prevede in mod expres obligatia in sarcina tertului poprit de a calcula si vira catre fiecare creditor suma poprita proportional cu creanta datorata. Motiv pentru care a apreciat ca se impune a se vira intreaga suma poprita catre primul executor care a infiintat poprirea, urmand a-i comunica atat acestuia cat si celorlalti creditori faptul ca exista mai multe urmariri impotriva debitorului, conf. art. 786 alin. 2 Cod Proc. Civ.
Eu, in situatii identice, am procedat la infiintarea popririi in limita a 1/2 din salariul net si am virat parti egale din poprire executorilor judecatoresti, pentru fiecare dosar de executare.
Este greșit să virați sume egale. Sumele trebuie distribuite proporțional cu valoarea creanței, exact cum ar face-o primul executor, dacă s-ar conexa cele două executări, așa cum ar fi corect dpdv legal să se întâmple. Dacă distribuiți proporțional, nu au de ce să facă gălăgie.