avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata impus pt. o angajata insarcinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata impus pt. o angajata insarcinata

Buna ziua . Am o colega care este insarcinata si care s-a casatorit acum cateva zile. Are carte de munca si la cununia sa a cerut sa i se acorde acele zile care se dau in cazul casatoriei. A fost refuzata si i s-a spus sa-si faca o cerere de concediu fara plata , cu toate ca nici concediul de odihna nu si l-a efectuat. Eu am sfatuit-o sa refuze intrucat stiu ca are o anume influenta asupra drepturilor ei dupa nastere. Puteti sa-mi spuneti cum i-ar dauna concediul fara plata si daca exista un articol de lege care sa ateste dreptul de a primi cateva(cate?) zile libere in cazul casatoriei.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:11, 22 Iulie 2009
Buna dimineata!

Conform art. 140 alin.(3) Codul Muncii "sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual".
Conform art. 61alin (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 "Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului (cazul colegei dvs) - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 1 zi
e) donatorii de sange - cf legii
f) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile."

Astfel, colega dvs poate sa faca o cerere catre directorul firmei prin care sa-i solicite aprobarea celor 5 zile de concediu care ii revin cf art 61 alin (1) lit(a) din CCMUN. De asemenea, poate sa ataseze si o copie dupa certificatul de casatorie. Consider ca nu e nevoie sa-si ia concediu fara plata atata timp cat legea ii da dreptul la cele 5 zile de concediu platite pentru casatoria sa.
Pentru ca ati spus ca este si insarcinata, in cazul in care nu a facut-o, trebuie sa aduca la cunostinta si angajatorului IN SCRIS cu privire la acest aspect si sa ataseze la acea adresa si un certificat medical care sa ateste acest lucru.
Din punctul meu de vedere, orice act trimis de catre angajat angajatorului, ar trebui sa treaca, mai intai, pe la registratura, iar un exemplar sa ramana la persoana in cauza (angajatul).

Sper ca v-am fost de folos.
O zi buna!
Multumesc de raspuns. Nu mi-ati spus daca un concediu fara plata i-ar afecta drepturile banesti dupa nastere pt. ca se fac presiuni asupra ei sa-si faca o cerere de fara plata....in ceea ce priveste inregistrarea cererii , nu e cazul pt. ca desi suntem angajati la o firma mare , nu exista asa ceva....sunt oameni care nu si-au luat concediul de odihna de ani de zile...sunt refuzati pur si simplu sau amenintati cu darea afara....activitatea fiemei este de alimentatie publica si patronul ne cere sa ne facem rost de om care sa ne inlocuiasca daca vrem concediu de odihna. O sa revin pt. ca sunt prea multe nereguli care se fac , drepturi care nu se respecta si nimeni nu face nimic .
Nu o afecteaza foarte mult ( daca sunt doar 5 zile), avand in vedere ca se face o medie intre toate veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
Drepturile colegei v-au fost foarte bine explicate mai sus.
In plus, va pot folosi urmatoarele prevederi legale:

ORDONANTA DE URGENTA nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
art. 1 (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei

NORME METODOLOGICE din 9 august 2006
ART. 4
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a primi indemnizatie pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani BG BG Va rog sa-mi spuneti daca exista vreun impediment in obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ANI, in situatia in care in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului monicaciuc monicaciuc Buna Ziua, Sunt in 15 saptamani de sarcina si in luna ianuarie am avut 5 zile concediu fara plata , iar in luna februarie 10 zile concediu fara plata. Va ... (vezi toată discuția)
Concediul fara plata anuleaza indemnizatia pentru cresterea copilului? adelaida.moni adelaida.moni sunt gravida in luna a 4-a, ar trebui sa nasc in ianuarie 2011. Seful meu din ianuarie 2010 si pana in aprilie 2010, m-a pus in concediu fara plata, fara ca eu ... (vezi toată discuția)