avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbare post pe timpul graviditatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbare post pe timpul graviditatii

buna ziua

as dori sa stiu daca am anuntat angajatorul de situatia graviditatii in luna iulie, in septembrie Med Ginecolog a recomandat printr-o scrisoare medicala program de 6 ore ce a fost acceptat si tot in aceasta luna mi se spune ca nu mai este nevoie de mine la acest departament..va trebui sa accept orice post ? am vreun drept de ex sa fiu pe un post similar cu mentinerea salariului ?

Daca am acest drept spuneti-mi va rog in baza carei legi.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mamica2016 , utilizator 15:38, 18 Septembrie 2015
1. Potrivit art.48 C.mun., angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Modificarea temporară a locului şi felului muncii, fără consimţământul salariatului, ca măsură de protecţie a acestuia, se întemeiază de regulă pe starea sănătăţii salariatului, care de exemplu, este pensionat pentru invaliditate de gradul III sau care nu mai poate presta munca pe carea o avea datorită unei boli profesionale sau a unui accident de muncă. În aceeaşi situaţie se află şi femeile gravide, cele care au născut recent sau cele care alăptează şi al căror loc de muncă prezintă riscuri. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 89)

2. Nu exista text de lege pentru situatia descrisa de dvs., insa potrivit OUG 96/2003 :
Art. 9
În cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)–e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
Buna ziua

Va multumesc pentru raspuns. Mai am inca o intrebare - prima varianta pica cea cu sanatatea . Daca angajatorul va invoca faptul ca doreste mutarea mea pentru abateri disciplinare cum ma pot apara ? Mentionez ca nu am primit nici o sanctiune scris, penalizare etc. As vrea sa gasesc modalitatea de a ma apara daca nu exista o lege pentru aceasta situatie , pana la urma este un abuz .
Nu este un caz similar este acelasi caz. Dar cum pot rezolva situatia aceasta pe cai legale - doreste sa ma mute , eu trebuie sa accept ? Nu am nici un drept ? Salariul si nivelul functiei se pastreaza sau va trebui sa accept orice? Repet nu am fost penalizata sau instiintata in scris ca am comis erori , in plus cred ca este nevoie de 3 astfel de abateri insotite de comisie. Spuneti-mi va rog cu sa procedez.
Pe ce post doreste sa va mai mute ?
Sub nivelul functiei de acum cu 2 posturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc de munca pentru angajata cu sarcina cu probleme lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua, O angajata are o sarcina cu probleme si nu mai poate veni la serviciu...asa spune ea. Mentionez ca job-ul nu presupune riscuri, doar un program ... (vezi toată discuția)
Probleme de sanatate, schimbare loc de munca ? oanaportar oanaportar Un coleg reclama conducerii institutiei ca, datorita conditiilor de munca ( mucegai, praf, carii, ….), ii este afectata sanatatea, a capatat astm, are ... (vezi toată discuția)
Obligatii angajator gabrielion gabrielion Buna ziua!Am bronsita astmatica si alergii cu angioedem facial.Lucrez in mediu toxic cu acetona industriala,perclor,gaz avionabil,uleiuri industriale,in ... (vezi toată discuția)