Buna ziua, as dori parerea d-voastra referitor la urmatoarea situatie:
mama mea are vechime pe cartea de munca 13 ani si 7 luni vechime si, intrucat stagiu minim de cotizare este de 15 ani, nu poate beneficia de pensie. Ma gandeam daca exista o posibilitate juridica de a da statul in judecata pentru a cerere restituirea sumei platite cei 13 ani si 7 luni.
Buna ziua, pentru cei interesati mentionez ca, corespondentul OUG nr. 94/2010 se afla in Legea 263/2010 la Art. 6 alin (2), care prevede urmatoarele: "Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat."
OUG 94/2010 nu are corespondent in Legea 263/2010 , intrucat Legea nu prevede plata retroactiva a contributiilor.
Contractul de asigurare sociala prevazut de O.U.G. nr. 94/2010 se incheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori incheierii contractului). Cei 5 ani se puteau constitui din cel mult perioada cuprinsa intre noiembrie 2005 si noiembrie 2010.
nu stiu daca e fezabil,. dar de ce nu o angajati ori platiti contributiile pentru un an si 3 luni, face 15 ani si apoi depuneti dosarul de pensie.
Referitor la partea cu procesul, nimeni nu a obligat-o pe mama dvs sa se angajeze 13 ani, putea sa stea fara salar ori putea sa stea angajata 15 ani.
Lasand ironia la o parte, puteti gasi sa fie angajata o perioada, apoi are stagiul minim asigurat.
D-voastra angajati persoane peste 60 de ani, daca da va rog sa-mi spuneti si mie ca ma intereseaza (fara ironie). Si daca nu am bani sa platesc contributia pentru un an si 3 luni cam ce-ar trebui sa fac? (fara ironie).
Nu e vorba ca te obliga statul sa stai angajat sau nu 13 ani. D-voastra credeti ca si-a dat demisia sau cum?
Stimate domn, sau doamna intrebarea mea era alta si v-as ruga sa cititi atent subiectul.
Facand o parenteza la subiectul acestui topic, va pot spune ca au existat /exista situatii in care angajatorii au incadrat si persoane peste 60 de ani.
Stagiu cotizare
adrian577
Buna ziua,lucrez la o firma de constructii mi-sa incheiat contract de munca individual cu fractiune de norma 4 ore/zi 20 ore /sap. La semnarea contractului ... (vezi toată discuția)