avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare contributii sociale pensie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare contributii sociale pensie

Buna ziua, as dori parerea d-voastra referitor la urmatoarea situatie:
mama mea are vechime pe cartea de munca 13 ani si 7 luni vechime si, intrucat stagiu minim de cotizare este de 15 ani, nu poate beneficia de pensie. Ma gandeam daca exista o posibilitate juridica de a da statul in judecata pentru a cerere restituirea sumei platite cei 13 ani si 7 luni.

va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:02, 19 Septembrie 2015
1. Din pacate pentru dvs. nu aveti nici o sansa sa recuperati contributiile platite la pensie deoarece nu exista temei legal pentru asa ceva.

2. Singura solutie ar fi ca mama dvs. sa mai adauge la stagiul de cotizare la pensie, fie prin angajare (chiar su cu timp partial, cu o ora pe zi sau pe saptamana) fie prin plata contributiei in baza unui contract de asigurare cu Casa de Pensii.
Multumesc.
Nu lucrez in domeniul juridic, dar pot sa va spun ca pentru angajarea persoanelor in varsta de peste 45 de ani, societatile primesc o subventie de la somaj in valoare de 500 Ron/luna, timp de 1 an. Aceasta, in conditiile in care veti gasi un patron intelegator, ar putea acoperi cheltuielile cu contributiile sociale la salarul minim cu norma intreaga.

Ce a spus d-l de mai sus:
fie prin angajare (chiar su cu timp partial, cu o ora pe zi sau pe saptamana) fie prin plata contributiei in baza unui contract de asigurare cu Casa de Pensii.

nu cred ca este valabil, cotizatia ar trebui sa fie pentru norma intreaga, nu fractiune de norma, pentru a putea acoperi minusul de 1 an si ceva.
georgica107 a scris:

....

Ce a spus d-l de mai sus:
fie prin angajare (chiar su cu timp partial, cu o ora pe zi sau pe saptamana) fie prin plata contributiei in baza unui contract de asigurare cu Casa de Pensii.

nu cred ca este valabil, cotizatia ar trebui sa fie pentru norma intreaga, nu fractiune de norma, pentru a putea acoperi minusul de 1 an si ceva.

Art.106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
.....

Din coroborarea dispozitiilor art. 106 cu dispozitiile art. 145 C. muncii rezulta ca timpul partial al contractului de munca nu influenteaza stagiul de cotizare la sistemul public de pensii . Prin urmare, abrogarea dispozitiilor fostului art. 103 alin. (3) din Codul muncii are drept consecinta faptul ca stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale va urma modul de calcul reglementat de Legea nr. 263/2010, care este cel stipulat pentru cazul contractului de munca cu durata integrala.

Astfel, daca o persoana a fost angajata la un moment dat cu un contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare pentru pensie este calculat la fel ca in cazul unui contract individual de munca cu norma intreaga,
:) Ok, am precizat de la inceput ca nu am pregatire juridica. Deci sa inteleg ca daca doi indivizi cotizeaza 15 ani, la nivelul salariului minim, unul cu norma intreaga si unul cu fractiune de norma, daca ajung la limita de varsta, vor avea acelasi nivel al pensiei? Sau va referiti doar la conditia de perioada de stagiu minima?
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2015
georgica107, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajare cu fractiune de norma marimalutan marimalutan Buna! As dori sa stiu care ar fi dezavantajele pentru mine daca m-as angaja cu fractiune de norma de 2 ore pe zi cu un salariu de 1000 pe luna? Ma afecteaza ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu timp partial calinoiualexandru calinoiualexandru Cum se calculeaza valoarea unui punct de pensie pentru un angajat cu mai multe contracte de munca cu timp partial si care este influienta unui astfel de ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare adrian577 adrian577 Buna ziua,lucrez la o firma de constructii mi-sa incheiat contract de munca individual cu fractiune de norma 4 ore/zi 20 ore /sap. La semnarea contractului ... (vezi toată discuția)