avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizare

Buna ziua! am 375 lei intretinere(restanta + ultima luna) si imi apare deodata si 260 lei penalizari, cu specificatia ca sunt calculate pe ultimul an de zile in care am avut restante tot timpul 3-4 luni. Intrebarea mea este: cat de legal este aceasta calculare retroactiva a penalizarilor avand in vedere ca pe tabelele cu intretinerea de lunile trecute nu a aparut nici o penalizare? Si ce se face cu banii, pentru ca nu cred ca are asociatia restante de un an avand in vedere ca are si un fond?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:23, 15 Septembrie 2015
Solicitati ca baza de calcul a penalizarilor mai vechi, care privesc tot blocul, sa fie afisata.
1. In contabilitate, corectiile se fac atunci cand se descopera greseala, poate au avut un control sau ceva asemanator...
Practic noi nu stim din ce cauza nu s-au afisat penalizarile, insa daca dvs. recunoasteti ca ati avut mai tot timpul restante, atunci care este problema? Incercati sa deslusiti misterul adresandu-va in scris conducerii as. prop.

2. Legislatia in vigoare arata clar ce se face cu sumele rezultate din penalizari:
HG 1588, art. 25, (2) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli de reparaţii ale proprietăţii comune sau pentru alte cheltuieli de natură administrativă.

Aceste chestiuni se mai discuta si la AG ale proprietarilor, insa proprietarii trebuie sa fie prezenti sau daca au lipsit, sa fie informati de catre conducerea as. proprietari prin avizierul asociatiei.
Penalizarile pot fi aplicate de asociatie in temeiul disp art 49 L nr 230/2007 sau pot fi aplicate de furnizorii de utilitati asociatiei de proprietari
Referitor la
Si ce se face cu banii
Art. 49 L nr 230/2007 prevede

(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.

(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.

(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de reparatii pus la plata de 2 ori AlditaP AlditaP Ma aflu in urmatoarea situatie: Anul trecut s-a stabilit un fond de reparatii ce urma a fi platit in lunile de vara. Pentru apartamentul meu suma totala 780 ... (vezi toată discuția)
Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)