Buna ziua. In 2011 m-am casatorit, si tot in 2011 am cumparat o casa care a costat 80000EUR. Pentru cumpararea casei am primit o suma de 77000EUR de la parintii mei(eu sotul). Nu am chitante sau acte ca ne-a dat noua sau mie banii, dar sunt martori (eu unul sunt un martor de exemplu, si mai sunt si altii). Casa a fost cumparata prin prima casa si am declarat la banca ca avem un avans de 15000EUR ca sa cumparam un imobil in valoare de 45000EUR, si am solicitat un credit de 30000EUR pe 20ani. Eu sunt titular la ipoteca iar sotia este garant. La casa suntem coproprietari. In anul 2015 (dupa 4 ani de casnicie) sotia mea se hotareste ca vrea sa divorteze. Avem si un copil de 3 ani. Am furnizat toate aceste date ca sa ma puteti ajuta la urmatoarele intrebari:
Ce drepturi poate avea sotia mea la casa?
Eu fiind titular la ipoteca, sotia mea zice ca ea divorteaza, si nu o mai intereseaza de rate, ca ratele sunt problema mea ca eu sunt titularul, dar am fost casatorit in timp ce am luat creditul. Este posibil ca eu sa raman cu ratele si sotia, nu are nici o obligatie in aceasta privinta?
Sotia spune ca daca nu-i dau 6000EUR, isi revendica in instanta 50% din imobil. Chiar asa de simpla este aceasta afirmatie?
Scuzati-ma daca va retin prea mult sa analizati problema, dar as dori sa aflu si opinia sau sfatul dumneavoastra pentru ca mi se pare ca sotia mea interpreteaza legile cum vrea ea, sau poate chiar are drepate. Am fodt ieri la avocatul ei dar mi se pare ca se ascunde ceva, sau poate e doar parerea mea. Am semnat cerea de divort, si avocatul respectiv le-a dus la judecatorie, banuiesc ca acest lucru nu schimba ceva in partaj. Divortul va fi de comun acord, fara martori. Va multumesc.
divortul nu are legatura cu partajul, divortati prin acord si apoi faceti partajul, amiabil sau in instanta.
Cum a facut dansa calulul ca ii revin 6000 de euro ?
teoretic casa si creditul sunt comune si se imparta egal. Dvs vreti sa raspurnati prezumtia ca ambii soti au contribuit egal la cumpararea imobilului dobedind ca mare parte v-au dat-o parintii.
Creditul pt ce l-ati luat ? Poate ati renovat casa.. si atunci vreti ca acel credit sa il platiti pe jumatate si la casa sa nu aiba drept sau cum ?
Nu doresc sa-mi privez fosta sotie de dreptul ei la partea care i se cuvine la bunurile acumulate in timpul casatoriei. Eu as fi dorit sa stiu, dupa datele care le-am dat, ce inseamna 50% pentru ea si 50% pentru mine.
Ea a facut calculul ca ii trebuie 6000EUR, pentru ca acesta este avansul care ii trebuie sa-si cumpere un apartament dupa casatorie, si cu pensia alimentara pe care o sa i-o dau isi va plati ratele pentru 23ani (copilul are 3ani). Nu ma deranjaza asta, ma bucur pentru ea ca macar si-a pus acest lucru in ordine.
Creditul l-am luat din banca pentru achizitionarea casei prin programul prima casa. Banii i-am folosit pentru renovare, si continuare a constructiei, oricum nu am pastrat chitante. Nu doresc sa platesc creditul pe jumatate si ei sa nu-i ramana nimic, doar doresc sa stiu la fiecare, dupa parerea dumneavostra, ce i se cuvine, sau ce obligatie are fiecare. Multumesc.
Coplatitor prima casa
Remes
Buna ziua, am contractat impreuna cu viitoarea sotie un credit prima casa in care ea este titularul de cont si eu coplatitorul. Am achizitionat un apartament ... (vezi toată discuția)
Partaj
gabicor
Buna ziua tuturor.Am urmatoarea intrebare - ce mai pot recupera in cazul in care, divortat fiind de 3 ani, doresc partajul unui apartament cumparat cu acte ... (vezi toată discuția)