avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor somaj

Buna ziua, sunt pensionar la limita de varsta < din sistemul minier la 45 ani > si-n prezent sunt angajat ca si asistent personal pentru tatal meu - persoana cu handicap grad grav. Sunt angajat cu contract de munca pe perioada determinata la Primarie. Imi sunt platite toate darile catre stat <impozit, sanatate, somaj> primind salariul minim garantat. Platind somajul, am sa am dreptul la somaj odata cu incheierea contractului de munca?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:39, 17 Septembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Fiind pensionar nu vi se retine contributia pentru somaj.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
...

Art. 19.
În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau pe bazã de contract de muncã temporarã, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
...

2. - Dvs., fiind pensionar, nu trebuie sa vi se retina contributia pentru somaj.
- Daca vi s-a retinut pana acum puteti solicita angajatorului restituirea acesteia.
- Fiind pensionar nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Eu am inteles treaba cu ajutorul de somaj. Dar din cate stiu salariul minim este de 1050 ron brut respectiv 777 net. Diferenta dintre brut si net se regaseste in impozit, sanatate si somaj. Rezulta clar ca si mie mi se trage somajul. Este normal acest lucru?
1. In raspunsul precedent v-am spus ca nu trebuie sa vi se retina contributia pentru somaj si v-am aratat si baza legala.

2. Si v-am mai spus sa solicitati angajatorului restituirea contributiei pentru somaj retinuta ilegal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionari angajati cu cim Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua,va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste trei situatii de pensionari:1.Pensionar limita de varsta cu cim ,norma intreaga,2.Pensionar limita de ... (vezi toată discuția)
Angajat cu 4 ore / pensie de invaliditate SimonaVucea SimonaVucea Buna ziua, pt un angajat cu 4 ore, care are si pensie de invaliditate grad 3, I se retine contributia la somaj? In acest caz este scutit de impozit, si ... (vezi toată discuția)
Recuperare contributie la bugetul de asigurari ptr somaj maria petrache maria petrache Cum si de unde poate fi recuperata suma retinuta la bugetul asig ptr somaj, in conditiile in care in perioada 2003-2010 aveam calitatea de pensionar, dar am ... (vezi toată discuția)