avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligativitatea certificatului de mostenitor intr-un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligativitatea certificatului de mostenitor intr-un proces

Recent, tatal meu a decedat si, in urma lui au ramas doua procese pe rol. Deoarece nu am realizat dezbaterea succesiunii (o sa dureze ceva timp pana o s-o fac impreuna cu fratii mei), pun urmatoarele intrebari:
1. Poate unul dintre mostenitori sa-l reprezinte pe tatal nostru defunct in cele doua procese care sunt unul in stadiul de fond, iar celalalt in stadiul de apel?
2. In instanta este de ajuns sa prezentam certificatul de deces al tatalui si certificatul de nastere, al unuia dintre noi, pentru a putea continua procesele incepute de tata, sau trebuie neaparat sa trecem pe la un notar public pentru un certificat de mostenitor/certificat de calitate de mostenitor?
Multumiri!
Cel mai recent răspuns: caprosu , utilizator 12:03, 21 Septembrie 2015
Presupun ca nu avea avocat, ca altminteri ati fi avut pe cine sa intrebati. Sau avea? Daca avea, luati legatura cu acesta fiindca mandatul avocatului nu inceteaza prin moartea partii care l-a dat, ci dainuieste pana la retragerea lui de catre mostenitori.

In schimb, nu se pune problema ca dvs. sau vreunul dintre dvs. sa ...reprezinte pe tatal defunct, ci veti intra in proces in locul tatalui dvs. Decesul partii pe parcursul procesului atrage transmiterea calitatii procesuale. Adica veti fi introdusi in cauza, in calitatea pe care o avea tatal dvs. in acele procese (reclamant/parat, apelant/intimat).

Trebuie formulata o cerere de introducere in cauza a mostenitorilor (atasati certificatul de deces, indicati cine sunt mostenitorii defunctului si atasati acte de stare civila...deocamdata) altminteri dosarele se suspenda pana la introducerea in cauza a mostenitorilor.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2015
romascanu, moderator
Noi suntem 3 frati si dorim ca instanta sa dea Hotarari prin care sa se incheie aceste procese. Mai ales ca tatal nostru a decedat...
Credeti ca e necesar sa mai continuam procesele, prin introducerea unor cereri de introducere in cauza a mostenitorilor?
N-am cum sa raspund la intrebarea daca o fi necesar sa le continuati, cata vreme tot ce m-ati lasat sa stiu despre cauzele tatalui dvs. este ca se afla in procese cu ...te miri cine, in nu se stie ce calitate procesuala si pentru ... te miri ce pretentii. :-/



Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2015
romascanu, moderator
Primul proces constă în aceea că tatăl meu a apelat la un executor judecătoresc pentru a pune în executare o decizie definitivă a Curții de Apel. Cel asupra căruia s-a îndreptat executarea silită a depus la Judecătoria de circumscripție o "contestație la executare".
A pornit procesul, Decizia definitivă a Curții de Apel fiind contestată de contestator la ICCJ a României. ICCJ a pronunțat o decizie irevocabilă în favoarea tatălui meu, ca și creditor.
Între timp judecătoria la care se judeca "contestația la executare" a admis o altă expertiză cadastrală pentru terenul aflat în litigiu (pe acel teren tatăl meu deține un titlu de proprietate, fiind o moștenire de la bunica mea) și a prelungit la nesfârșit termenele de judecată, fără a soluționa procesul care are ca obiect ”contestația la executare”.
Executorul nu are o cale prin care să execute cererea tatălui meu de punere în executare a Deciziei Curții de Apel, procesul fiind pe rol. Judecătoarea de la instanța de executare (judecatoria care are obligația de a pune în aplicare Decizia definitivă a Curții de Apel și cea irevocabilă a ICCJ) nu dorește, sub nici o formă, să ia în considerare hotărârile de mai sus, deși ele sunt părți componente ale dosarului „contestație la executare”. Menționez că tatăl meu nu a apelat la serviciile unui avocat.
Așa după cum menționam, cu două săptămâni în urmă tatăl meu a decedat. Am rămas trei moștenitori, alături de mama noastră...
Ca moștenitori, nu știm cum să procedăm pentru ca procesul să fie finalizat, eventual prin pronunțarea unei hotărâri, și, astfel, executorul judecătoresc să pună în executare Decizia definitivă a Curții de Apel Suceava (decizie care constituie, în fapt, un titlu executoriu).
Întrebările mele sunt:

1. Prin decesul tatălui nostru, cum se finalizează acest proces care are ca obiect ”contestația la executare”? Se suspendă sau se pronunță o hotărâre? În cazul unei suspendări, executorul mai poate pune în executare cererea noastră „de punere în executare silită”?
2. Este necesar ca la dosarul cauzei să trimitem o ”cerere de introducere în cauză a moștenitorilor”? Sau cererea trebuie depusă de cel interesat (în speță reclamantul)?

Mulțumesc!
caprosu a scris:

Executorul nu are o cale prin care să execute cererea tatălui meu


De ce!? Nu cumva pentru ca s-a suspendat executarea in contestatia aceea la executare!?
Ca altmineri nu inteleg ce-ar astepta. Primavara? Simpla existenta a unei contestatii n-ar avea cu ce sa-l incurce. Dar o suspendare a executarii, da.

Luati-va un avocat si vedeti exact ce ar fi de facut, fiindca neavand inscrisurile si TOATE informatiile necesare exista riscul sa va incurc in loc sa va ajut cu un sfat dat aşaaa pe nevăzutelea.
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2015
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Executare silita dupa decesul uneia dintre parti verdesu verdesu Tatăl meu a apelat la un executor judecătoresc pentru a pune în executare o decizie definitivă a unei Curți de Apel. Cel asupra căruia s-a îndreptat ... (vezi toată discuția)
Executare silita amanata la nesfarsit istape istape Buna ziua! Am apelat la un executor judecatoresc pentru a pune in executare o decizie definitiva a Curtii de Apel. Cel asupra caruia s-a indreptat executarea ... (vezi toată discuția)
Executare silita ipate ipate Buna ziua! Am apelat la un executor judecatoresc pentru a pune in executare o decizie definitiva a Curtii de Apel. Cel asupra caruia s-a indreptat executarea ... (vezi toată discuția)