avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchiriere uscatorie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchiriere uscatorie

Proprietarii de pe o scara de bloc vor sa inchirieze uscatoria aflata la parter unui cabinet medical ce functioneaza in apartamentul alaturat dar nu vor sa faca acest lucru prin intermediul asociatiei ci direct. vor sa foloseasca banii din inchiriere fara intermediari. Cum pot sa faca acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:11, 18 Septembrie 2015
Cum-necum, pentru a inchiria (banuiesc ca pe un termen mai lung) acest spatiu ce apartine doar proprietarilor din scara respectiva, este necesara aprobarea as. prop. si a vecinilor direct "afectati" - in cazul dvs. doar a prop. de la etajul 1, corespondent pe verticala cu uscatorul.
Daca apartamentul in care-si desfasoara activitatea cabinetul este al cetateanului cu cabinetul, atunci problema este f. simpla.
Trebuie intocmita o cerere la as. prop. prin care solicitati aprobarea inchirierii acelui spatiu, nu inainte de a avea acordul scris a mai mult de 50% dintre proprietarii scarii.
Nu trebuie sa va fie teama de "intermediari". Intermediarul este de fapt numai as. prop. care va colecta veniturile obtinute prin inchiriere in contul sau bancar, dar beneficiarii vor fi doar proprietarilor din acea scara cu mentiunea ca:
H.G. nr. 1588/2007, art. 24. (6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi. Acest fond va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli.


Mai mentionez faptul ca doar proprietarii din scara dvs. pot hotari ce va trebui sa faceti cu acest fond - in limita celor de mai sus. Indicat ar fi ca cineva din scara dvs. sa tzina un registru cu intrari-iesiri al fondului respectiv - in paralel cu registrul pe care il tzine si asociatia.

Mult succes!
Tocmai aici este problema. Acum ceva timp la aceasta asociatie controlul de la primarie a depistat nereguli foarte foarte mari, cu fonduri care au fost si n-au mai fost, cu delapidare foarte mare, si acum, oamenii nu mai au incredere in noul administrator si in asociatie si, din acest motiv, vor sa faca inchirierea singuri si sa nu implice asociatia in niciun fel. Se poate?
Legal nu se poate. Asociatia de proprietari administreaza spatiile comune din bloc si nu proprietarii individuali sau grupuri de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Uscatorie adrian_09 adrian_09 Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu mai multe scari, fiecare scara avand uscatorie proprie.Unul dintre locatarii din scara in care locuiesc vrea sa ia el ... (vezi toată discuția)
Regim juridic - uscator bloc lucas_arty lucas_arty As dori sa cunosc cat mai multe detalii despre cum se poate cumpara cu forme legale, camera cu destinatie de uscator a unui bloc de locuinte. Respectivul ... (vezi toată discuția)