Buna ziua,
Va rog, daca ma puteti ajuta cu o lamurire.
Sunt in prezent angajata cu CIM pe durata determinata pentru înlocuirea unei salariate cu contract de muncă suspendat, ce se afla în concediu de maternitate şi concediu de îngrijire a copilului.
Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc inainte de incetarea de drept a contractului. Daca angajata pe care o inlocuiesc decide sa revina la serviciu inainte de data la care mie imi inceteaza de drept CIM, contractul meu inceteaza de drept, sau nu ?
Este posibil ca firma s-o cheme din Conc de crestere copil, in momentul in care eu intru in conc. prenatal, pentru ca altfel raman fara angajat in functia mea.
In cazul acesta eu as ramane fara contract in timp ce sunt in conc. prenatal si nu ar fi de dorit.
Va multumesc mult de tot anticipat pentru ajutor.
Potrivit art.84 alin.(2) C.mun., in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
In speta, contractul dvs de munca va inceta la momentul revenirii titularului din CCC.
Salariatul/a aflat/a in CCC nu are nicio obligatie sa revina la munca, inainte de expirarea duratei CCC pentru care a optat, la solicitarea angajatorului.
In cazul in care c.i.m. va inceta de drept la expirarea duratei penru care a fost incheiat, puteti depune actele pentru somaj. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC. Pe durata concediului de maternitate si a CCC, plata indemnziatiei de somaj este suspendata.
Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).
Buna ziua, va multumesc pentru lamuriri. Cum ar trebui sa procedez pentru a-mi continua activitatea in cadrul firmei si dupa intrarea in concediul prenatal si intoarcerea din concediul de crestere copil? Ar trebui ca inainte de intrarea in prenatal sa imi fie incheiat un act aditional de prelungire a CIM si de schimbare a functiei ? Pentru ca la intoarcerea titularului postului sa nu existe doua posturi identice ?Sau acest CIM nu poate fi prelungit si trebuie incheiat altul, nu stiu exact cum se poate proceda.
Va multumesc foarte mult.
Intr-adevar, pentru a va continua activitatea la acest angajator, va trebui ca inainte de intrarea in prenatal sa va fie incheiat un act aditional de prelungire a c.i.m. si de schimbare a functiei