avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina instrainata prin contract de comodat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina instrainata prin contract de comodat

Buna seara,

Am "vandut" masina unei persoane prin contract de comodat pe 10 ani facut la un birou de notariat. Azi am observat ca tipul caruia i-am "vandut" masina a pus si el la vanzare masina. Este posibil asa ceva? Este legal? Mi se poate intampla ceva mie?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:13, 17 Septembrie 2015
Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului.

Contractul de comodat da dreptul la folosirea bunului mobil
Comodatarul=persoana care foloseste provizoriu bunul mobil prin contractul de comodat nu beneficiaza ,nu obtine si calitatea de proprietar asupra bunului mobil,respectiv are strict dreptul sa foloseasca si la termenul stabilit sa restituie bunul proprietarului
Cand ati incheiat contractul de comodat ati predat comodatarului toate documentele masinii ?
Daca exista contract de comodat,legal comodatarul nu poate sa incheie document de tranzactionare bun mobil,deoarece nu poate prezenta fisa de radiere de la administratia fiscala si nici certificat fiscal,deoarece masina se afla pe rolul dv fiscal
Dv,daca nu ati radiat masina de la administratia fiscala puteti sa primiti eventuale amenzi,sau daca in extremis ,comodatarul reuseste sa incheie document de tranzactionare masina,
cumparatorul va fi nevoit sa va contacteze pentru perfectarea documentelor si prezentare certificat fiscal
Multumesc pentru raspuns. Am predat toate documentele masinii: talonul si cartea de identitate a masinii. Masina nu a fost radiata pentru ca nu a fost platita taxa (de mediu in acea perioada). Contractul este legal din cate stiu. Am fost impreuna cu comadatarul la un birou notarial. Am toate documentele de la notariat. Exista vreo "portita" prin care ar putea vinde masina? Daca nu se poate vinde, se poate instraina altcuiva?
Tocmai pentru ca documentul este autentificat la notar,comodatarul detine dreptul strict de folosinta cu obligatia legala ca sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului,la termenul stabilit in contractul de comodat
Daca dv ati ramas proprietar al bunului mobil,inseamna ca achitati anual impozit auto
Comodatarul neavand documente care sa ateste calitatea de proprietar asupra bunului mobil nu a inregistrat pe rol fiscal bunul mobil,respectiv nu poate prezenta certificat fiscal obligatoriu pentru incheierea documentului de tranzactionare bun mobil
Daca nu se poate vinde, se poate instraina altcuiva?

Legal,prin contractul de comodat persoana a obtinut dreptul provizoriu sa foloseasca masina,urmand ca la termenul stabilit sa o restituie
Persoana care detine masina nu este proprietarul acesteia,nu este trecut in cartea de identitate si in certificatul de inmatriculare
Cum in Romania orice este posibil,exista posibilitatea ca detinatorul masinii cu scopul realizarii unui castig material,sa desfasoare initial demersuri catre terti pentru instrainare masina,
promitand acestora ca ulterior va solutiona si documentele de instrainare auto
Concret,chiar daca detine toate documentele auto,nu are calitatea de proprietar si legal nu poate dispune tranzactionarea masinii
Chiar daca masina este instrainata catre tert,acesta ar trebui sa apeleze la dv pentru incheierea formalitatilor legale
Sunt des intalnite astfel de cazuri,in care masini imprumutate ajung sa fie vandute de catre detinatori de mai multe ori si in final proprietarul de drept ajunge sa denunte fie primirea de amenzi CNADNR,fie implicarea in evenimente auto fie sa predea certificatul fiscal pentru incheierea formalitatilor legale de instrainare auto

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscris pe talonul auto "instrainat catre" ovidiu2014 ovidiu2014 Buna seara. In urma cu 2 ani am vandut o masina cu contract de vanzare-cumparare luat de pe internet, nu de la politie si am scris pe talon instrainat catre la ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism instrainat fara act de vanzare/ cumparare FloAp FloAp Buna ziua, As dori sa radiez un autoturism dar problema este ca l-am instrainat fara a face act de vanzare/cumparare unui prieten, urmand sa facem actele ... (vezi toată discuția)