avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare

Ce pot face in situatria in care am mers la interviu,mi-sa promis contract de angajare(asa trebuie,nu?)mi-au spus ca voi fi platita dupa 2 sapatamani...Dupa 16 zile de lucru..cand am intrebat de bani si de contract..imi spun ca nu au bani sa ma plateasca..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:47, 17 Septembrie 2015
1. Art.16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
...

2. art.2 din HG 500/2011
(1) Incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, numai prin incheierea unui contract individual de munca, in temeiul caruia persoana fizica, in calitate de salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
.....

3. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

4. Asadar, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Puteti transmite petitia dumneavoastra catre Inspectia Muncii prin
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451
Va multumesc.eu as vrea sa stiu daca am vreo vina pentru faptul ca nu am reactionat mai devreme.sunt angajata in alta parte si le-am spus ca pot cere transferul sau altceva.acolo unde sunt angajata ,sunt angajata doar cate 2 ore pe zi.Este vorba de firme de productie publicitara in cazul meu.multumesc
Trebuia sa sesizati ITM-ul/Inspectia Muncii inca din momentul in care ati observat ca nu va face c.i.m.
am inteles.multumesc.este tarziu sa anunt acum?angajatorii acestia posteaza mereu pe site-uri de angajare..si inseala lumea..eu am crezut ca daca tac,o vreme,isi vor face datoria..:(
Nu este tarziu sa depuneti sesizarea la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cate zile este obligat angajatorul conform legii din romania sa semneze contractul de munca? Adrian_Banica Adrian_Banica Va intreb pentru ca fara contract muncesti degeaba , asta mi sa intamplat mie timp de zile. (vezi toată discuția)
In cat timp trebuie semnat contractul de munca? Tania58 Tania58 In cat timp se poate semna contractul de munca pentru o persoana care a fost angajata pe 20 ianuarie si pana acum nu a semnat contractul? Poate dura mai mult? ... (vezi toată discuția)
Doresc o informatie l-boghian l-boghian Va rog sa ma lamuriti si pe mine in aceasta problema.Am iesit acum cateva luni la pensie la limita de varsta grupa 1 de munca,am 58 de ani .In momentul de ... (vezi toată discuția)