avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cui apartine de fapt un spatiu proprietate comuna la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cui apartine de fapt un spatiu proprietate comuna la bloc?

Uscatorul (spatiu proprietate comuna) folosit de proprietarii de pe o scara dintr-un bloc cu mai multe scari le apartine doar acestora sau tuturor proprietarilor din bloc?
Mai concret, daca vreau sa cumpar un astfel de spatiu aflat chiar langa apartamentul meu trebuie sa obtin acordul tuturor proprietarilor din bloc sau doar acordul tuturor proprietarilor de pe scara?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 13:21, 20 Septembrie 2015
Uscatoria unui bloc face parte din condominiu, fiind in proprietatea Asociatiei de Proprietari.

Pentru a-l putea cumpara va trebuie acordul Asociatiei de proprietari.
In Legea 230/2007 nu era prevazuta posibilitatea vanzarii unui spatiu proprietate comuna. Dar Legea 170/2010, clarifica problema ieşirii din indiviziune dintr-un condominium. Citez:
"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
Conform deciziei RIL CCR 1514 / ian.2012. spatiile ce constituie parte din proprietatea comuna nu se pot vinde
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 24 din data de 12 ianuarie 2012 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1514/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Pentru toate aceste considerente, Curtea constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea nr. 7/1996 contravin dispozitiilor constitutionale ale art. 44 alin, (1), (2) si (3), precum si ale art. 1 din Primul Protocol aditional aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Curtea mai constata ca, in temeiul art. 53 din Constitutie, exercitiul unor drepturi sau libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unor calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica, iar masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.
Or, Curtea constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea nr. 7/1996 contravin acestor dispozitii constitutionale deoarece, prin modalitatea de incetare a destinatiei de folosinta comuna pentru bunurile ce fac obiectul coproprietatii fortate din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente, cu acordul majoritatii de 2/3 din numarul coproprietarilor, se aduce atingere insasi esentei dreptului de proprietate al celorlalti coproprietari, care nu votat sau nu au fost de acord cu aceasta masura.
Pentru considerentele aratate, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala decide:
- admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 sunt neconstitutionale.

Intr-un imobil de locuit in comun este greu ,daca nu imposibil de obtinut acordul notarial al tuturor proprietarilor pentru schimbarea destinatiei partilor comune si pentru instrainarea acestora
Mai mult eventuala instrainare,de cele mai multe ori a generat opinia eronata ca beneficiarul dreptului de folosinta al spatiului poate opera interventii si modificari care implica interventia la instalatia parte comuna a imobilului-instalatie care din constructie este prevazuta sa acopere o anumita capacitate
Suplimentar ,autoritatile ISU,etc nu permit modificarea partilor comune din imobil de locuit in comun-care detin utilizare speciala in cazuri prevazute de normele in domeniu
Conform dispozitiilor art. 649 alin. (1) lit. b) din Noul Cod civil:
Sunt considerate parti comune, in masura in care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:...fundatia, curtea interioara, structura, structura de rezistenta, peretii perimetrali si despartitori dintre proprietati si/sau spatiile comune, acoperisul, terasele, scarile si casa scarilor, holurile, pivnitele si subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apa, centralele termice proprii si ascensoarele;...

Uscatorul este in proprietatea comuna fortata si perpetua a tuturor proprietarilor apartamentelor din condominiu
Pentru materializarea interesului dv,exista 2 variante
1-Conform art. 650 din Noul cod civil spatiul parte comuna poate fi cedat in folosinta exclusiva prin decizie adoptata cu o majoritate de 2/3 din numarul coproprietarilor de apartamente si al cotelor parti si prin hotararea adunarii generale adoptata cu votul a 2/3 din membri.
Nu este recomandabila aceasta aceasta varianta ,deoarece inclusiv cu votul a 2/3 dintre proprietarii celorlalte apartamente potrivit
alin.(1) se poate recurge la cedarea folosintei exclusive numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti coproprietari
respectiv restul proprietarilor care nu sunt de acord poate invoca ca le sunt lezate drepturile
2-Mai eficiente sunt disp art. 658 din Codul civil=incetarea folosintei comune,situatie in care este necesar sa obtineti acordul tuturor proprietarilor de pe scara ,respectiv sa achizitionati cota parte de la fiecare proprietar,actiune care este de preferat sa fie realizata numai prin notar,in document unic autentificat semnat de catre toti proprietarii

Sa inteleg, conform ultimului alineat din raspunsul dvs. (pentru care va multumesc), ca uscatorul apartine proprietarilor de pe scara, iar nu tuturor proprietarilor din bloc?
Daca imobilul de locuit in comun are mai multe scari fiecare cu uscator,atunci uscatorul revine spre folosinta proprietarilor de pe acea scara

Alte discuții în legătură

Schimbarea aspectului arhitectural al unui uscator petitemichele petitemichele Buna ziua! As dori sa va intreb despre un spatiu comun,un uscator. Apartamentele de pe un tronson sunt in asa fel proiectate,incat afecteaza unele ... (vezi toată discuția)
Uscatorul de la bloc violetasaramet violetasaramet Stau la parter si langa mine este uscatoria care nu se foloseste ca uscator ci ca magazie de cateva apartamente. Blocul are 19 apartamente iar proprietarii de ... (vezi toată discuția)
Regim juridic - uscator bloc lucas_arty lucas_arty As dori sa cunosc cat mai multe detalii despre cum se poate cumpara cu forme legale, camera cu destinatie de uscator a unui bloc de locuinte. Respectivul ... (vezi toată discuția)