avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Liberare conditionata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Liberare conditionata

Buna ziua. Am un prieten care este inchis in Penitenciar, pe sectia maxima siguranta, si este scos la munca in interiorul unitatii unde isi executa pedeapsa. Incadrarea lui este: omor(Art.188). Ieri a avut recurs in casatie la ICCJ si a fost respins, ramanand pe aceasi pedeapsa si anume 17 ani. Este arestat din februarie 2014, si a executat pana in data de azi -1 ani si 7 luni. Stiu ca din cei 17 ani pe care ia primit trebuie sa execute 3/4 din pedeapsa, asta insemnand 12, 7 ani in total.Va rog frumos, cei care cunosc NCP sa ma lamureasca si pe mine din data de astazi 18.09.2015, cati ani are de executat din cei 17 primiti, scazand 3/4 din pedeaspa, munca care o presteaza, si anii executati pana in prezent.(1,7 ani) . As dori sa stiu cu aproximatie care ar fi data, cu aproximatie cind se poate libera conditionat??? sau o formula de calcul, eventual un raspuns cat mai aproape de realitate, in concluzie...la 17 ani primiti, 1 an si 7 luni executati pana in prezent si cu munca care o presteaza, cati ani cu exactitate mai are de efectuat. Am primit diverse variante de raspuns si nu stim care este cea corecta.Va multumesc frumos pentru informatie si pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: corinaion , utilizator 15:28, 18 Septembrie 2015
Un calcul aproximativ nu cred ca puteti sa faceti pentru ca nu stiti ce o sa faca in continuare.
Intradevar, executarea a 3/4 din pedeapsa inseamna 12,7 ani. Din astia a executat deja 1,7. In principiu au mai ramas 11 ani.
Daca o sa munceasca in continuare o sa castige zile conform articolului de mai jos:

Partea din durata pedepsei care este considerata ca executata pe baza muncii prestate si/sau a instruirii scolare si formarii profesionale Art. 96
(1) Pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;
b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;
c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;
d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;
e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;
f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate.
(2) Reducerea fractiunii de pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale nu poate fi revocata.

Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2015
Gabriela Mihai, Avocat
O paranteza la acest caz, pentru ca nu este unul din cele mediatizate pe care le vedem la tv. Este un caz aparte. Persoana in cauza a terminat 10 ani de facultate la zi, fiind inginer si economist, director al unei firme. A fost un accident, o intamplare nefericita de a ajuns intr-o astfel de situatie. La fond a primit 5 ani, sub minim special, dupa care procurorii au facut apel si i-au dat 17 ani. Este intr-adevar oribil, cind spui - omor -, dar uneori viata ne ofera si situatii neplacute pe care esti nevoit sa le depasesti si sa iti gasesti puterea sa mergi inainte.
In cazul lui nu mai poate participa la nici un fel de curs de scolarizare, le-a parcurs pe toate posibile.(referire pct d, e,). Observ ca ar mai avea o salvare la pct f, pentru a mai scadea din pedeapsa.
Va multumesc frumos pentru interesul acordat articolului meu. Am sesizat ca are multe vizualizari dar probabil, este lipsit de interes din cauza incadrarii, oamenii l-au etichetat, tocmai de aceea nu s-au sinchisit sa raspunda. Lucrurile nu sunt intotdeauna cum par a fi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare bla bla bla bla Buna. pentru omor deosebit de grav incadrare 10-25 ani din care a primit 20 de ani si a stat la inchisoare 14ani 6luni dupa cati ani se face reabilitare? (vezi toată discuția)
Liberarea conditionata Aleksa3g Aleksa3g Cum se face liberarea conditionata in cazul pedepselor mai mici de zece ani?Care este fractia? 2/3 sau 1/2 ,din pedeapsa? Stiu ca se ia in calcul si munca ... (vezi toată discuția)
Executare pedeapsa Iloredana Iloredana Buna seara, imi poate spune cineva, aproximativ, la o pedeapsa de 7 ani cu executare (complice furt calificat) cat se va face calendaristic? mentionez ca ... (vezi toată discuția)