avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mai multe sanctiuni disciplinare/cercetari diferite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mai multe sanctiuni disciplinare/cercetari diferite

buna seara,

am rugamintea de a ma sprijini si ajuta in urmatoarele dileme referitoare la sanctiunile disciplinare.

1. Se pot face 2 decizii de sanctionare in aceeasi zi, pentru 2 abateri diferite? Bineinteles pentru aceeasi persoana?
Mentionez ca : - faptele au fost savarsite in 07.06.2015, respectiv in 14.07.2015.
- cercetarea disciplinara a fost facuta o luna mai tarziu pentru ambele fapte, intr-o zi de 19.08 si 20.08
- decizia de sanctionare a fost facuta cu data de 18.09 pentru ambele fapte.

2. Se pune problema ca sactiunea e aceeasi pentru ambele incidente. Adica sa dat reducere de salariu +indemnizatie conducere de 5% pe 3 luni , si pentru prima abatere, dar si pentru a 2a abatere? Faptul e consumat deja, dar e in regula cum sa procedat?

3. In codul muncii se spune ca se aplica sanctiunea disiciplinara in 30 de zile de la data luarii la cunostinta a angajatorului, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. Care este data luarii la cunostinta? Care e criteriu? Din momentul in care se face practic cercetarea disiciplinara?

Intreb daca exista o eventuala contestatie, cine are avea drept de castig.


Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: andreya1202 , utilizator 10:04, 20 Septembrie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru abateri disciplinare diferite se pot aplica sanctiuni diferite sau o singura sanctiune.
Codul Muncii dispune ca , pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune.

2. Art. 252 C.mun.
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
......

3. Decizia ICCJ nr. 16/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 817 din 5 decembrie 2012, prin care se admite recursul in interesul legii inaintat de Procurorul General al Romaniei, astfel :

Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 3307 cu referire la art. 329 din Codul de procedura civila, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr. 202/2010, Legea nr. 71/2011 si Legea nr. 60/2012,

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
In numele legii

D E C I D E
Admite recursurile in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.
Obligatorie, potrivit art. 3307 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 12 noiembrie 2012.

4. Data luarii la cunostinta este data cand ati semnat de primirea deciziei de sanctionare.
multumesc mult. Deci data luarii la cunostinta de catre anagajator, practic reprezinta data inregistrarii in registrul de iesiri-intrari.

bun. o alta rugaminte referitor la raportul de cercetare; la propunerea comisiei, de a sanctiona disciplinar persoana in cauza, sa specificat schimbarea din functie fara a puncta termenul maxim de 60 de zile. Daca decizia de sanctionare se intocmeste correct si complet, specificandu-se toate trasaturile , este in regula respectivul raport asa cum a fost formulat?

Stiu ca in caz de contestatie se merge strict pe decizia de sanctionare.

multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar daca decizia este corect intocmita , ea poate fi contestata pentru neindeplinirea conditiilor de fond. De exemplu, fapta nu este considerata abatere disciplinara in reg.intern etc.
Am inteles, dar eu ma refeream la raportul de cercetare disciplinara pe baza caruia se face respectiva decizie de sanctionare. Nu cred ca se poate contesta si asta, pentru ca intr-adevar in raport nu se mentioneaza termenul maxim de 60 zile la schimbare din functie.
Raportul de cercetare nu aveti cum sa-l contestati , dvs contestati decizia de sanctionare.

Nu este obligatoriu ca in raport sa se mentioneze acel termen. Cel care aplica sanctiunea este angajatorul si nu comisia de disciplina.

Alte discuții în legătură

Doua cercetari disciplinare Ing3ras Ing3ras Buna seara/ziua, Am fost cercetat disciplinar, pe perioada cercetarii am fost suspendat din functie, iar in ziua cand am fost la convocare mi s a mai adus la ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara croberta croberta In cat timp se emite o sanctiune disciplinara cu retinerea din salariu daca cercetarea administrativa s.a incheiat pe 04.11.2014 ? (vezi toată discuția)
Sancțiuni disciplinare lismanumagda1 lismanumagda1 In cazul in care comisia de disciplină s-a întrunit ,la mai mult de 30 de zile de la luarea la cunostintă a sesizării de catre angajator, sancțiunea poate ... (vezi toată discuția)