avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenire fost sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenire fost sot

Sunt divortata din anul 2006. Am 2 copii minori(14, respectiv 10 ani). Am ceva probleme de sanatate. As dori sa stiu cine are dreptul sa se ocupe de copiii mei in cazul decesului meu. Daca fostul meu sot are acest drept si vrea sa ii ia, are dreptul sa stea in casa mea si sa mosteneasca ceva din ea pe motiv ca are grija de copii(mentionez ca el nu are nicio locuinta pe numele lui)?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:28, 20 Septembrie 2015
Fostul sost nu are dreptul la mostenirea bunurilor dumneavoastra.
Dar sa stea in casa pt a avea grija de copii?
Drept de mostenire vor avea cei doi copii in cota egala de 1/2 fiecare. Copii vor ramane in grija tatalui. Tatal, in calitate de tutore al copiilor, va gestiona averea acestora conform legii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2015
Traian Danceanu, Consilier juridic
In cazul decesului unuia dintre parinti, celalalt parinte exercita singur autoritatea parinteasca.

Parintele nu are niciun drept asupra bunurilor copilului, cum nici copilul nu are vreun drept asupra bunurilor parintilor, in afara de dreptul la mostenire si la intretinere.

Spre pilda, in acest moment copiii dvs. locuiesc cu dvs. pentru ca le datorati intretinere, nu pentru ca ar avea vreun drept asupra bunurilor/casei dvs.

In caz de deces, COPIII vor fi mostenitorii dvs. (abia atunci vor avea un drept asupra casei dvs./ vor deveni proprietari in cota egala de 1/2 fiecare). Numai copiii va vor mosteni, in niciun caz fostul sot, fiindca nu mai are calitatea de sot.

Si chiar de se va muta in casa pentru a avea grija de copii, nu va capata prin asta vreun drept asupra bunului copiilor. Nu putea sa faca vreun act de dispozitie (vanzare etc) fara autorizarea instantei de tutela.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de act trebuie facut ?? Gyna Gyna Buna seara!Eu si fostul sot nu am facut partaj dupa divort ,iar abia acum ,la 5 ani de la divort am reusit in sfarsit sa il conving sa facem un act pt. fiica ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala poate fi atacata ? relatie relatie un imobil dobandit prin mostenire (ca fiu unic), prin certificat de mostenitor, poate face obiectul regimului comunitatii conventionale, la momentul incheierii ... (vezi toată discuția)
Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)