avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire dupa deces in cazul regimului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire dupa deces in cazul regimului matrimonial cu separare de bunuri

Buna ziua,

sunt casatorita si impreuna cu sotul am adoptat regimul separatiei bunurilor.Avem impreuna un copil minor.Intrebarea mea: in cazul decesului meu, cum vor fi impartite bunurile dobandite pe numele meu .Mentionez ca am mama in viata+ un frate. Cum ar trebui sa procedez ca tot ce am achizitionat pe numele meu sa ramana EXCLUSIV copilului? Pot intocmi un testament in acest sens prin care sa-l numesc ca mostenitor unic pe sotul meu cu obligativitatea ca la 18 ani ai fiului meu acesta sa intre in posesia mostenirii?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:35, 20 Septembrie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pana la urma cine vreti sa fie mostenitor ? fiul sau sotul ? sotul nu poate fi mostenitor o perioada de timp, ori e, ori nu.
puteti prin testament sa lasati fiului , insa sotul e mostenitor rezervatar, are dreptul sa mosteneasca ( in lipsa unui testament)1/4 din ce aveti dvs , iar rezerva sa e de 1/8.
cand e vb de mostenire, nu conteaza sub ce regim matrimonial v-ati casatorit.
mama si fratele sunt inlaturati de la mostenire de fiul dvs, ei oricum, nu mostenesc, decat daca desigur le veti lasa ceva prin testament.

gi-jane2 a scris:

pana la urma cine vreti sa fie mostenitor ? fiul sau sotul ? sotul nu poate fi mostenitor o perioada de timp, ori e, ori nu.
puteti prin testament sa lasati fiului , insa sotul e mostenitor rezervatar, are dreptul sa mosteneasca ( in lipsa unui testament)1/4 din ce aveti dvs , iar rezerva sa e de 1/8.
cand e vb de mostenire, nu conteaza sub ce regim matrimonial v-ati casatorit.
mama si fratele sunt inlaturati de la mostenire de fiul dvs, ei oricum, nu mostenesc, decat daca desigur le veti lasa ceva prin testament.

Singurul mostenitor pe care il doresc este fiul meu. Din cauza faptului ca e minor, nu stiam ca il pot trece unic mostenitor printr-un testament.

Daca totusi nu apuc sa fac un testament, cum se imparte mostenirea in cazul decesului meu?

Va multumesc pt lamuriri!

V-am scris cum se împarte dacă nu apucați sa faceți testament: 1/4 mosteneste soțul,, 3/4 fiul. Prin testament puteți sa lăsați ce vreți fiului, dacă ii incalca rezerva sotului, acesta din urma poate ataca testamentul pt ca moșteni măcar rezerva care e de jumătate din cat ar fi moștenit pe cale legala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se da următoarea situatie: soțul are un apartament (înaintea ... gabyela gabyela Se da următoarea situatie: Soțul are un apartament(înaintea căsătoriei) cumpărat cu banii din moștenire și diferența de bani donata de la frații ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat o casă înainte de căsătorie. ce se întâmplă dacă decedez eu prima? are fata soțului meu dreptul la ea? Mariana.marinescu0 Mariana.marinescu0 Am cumpărat o casa in inainte de căsătorie ! Este pe numele de fata As dori sa întreb dacă fata soțului meu are dreptul la această casă? Si dacă se ... (vezi toată discuția)
Cota mostenire freeanifer freeanifer Atit eu cit si sotia suntem mostenitorii unici ai cite unui apartament. Ce cota din apartament mostenim fiecare , din apartamentele descries , avind in vedere ... (vezi toată discuția)