avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba

Buna ziua,

Caut o lamurire in urmatoarea situatie. In urma unui interviu mi s-a propus o oferta de angajare. Vor o perioada de proba ( initial nu s-a stabilit cat). Stiu ca se incheie contractul de munca si aceasta perioada este inclusa in acesta. Eu am refuzat sa lucrez fara contract si au spus ca vor incheia pe perioada determinata eventual dar vor sa ma prezint o zi la ei sa vada cum ma descurc ( din cate mi s-a spus). De ce nu se incheie inainte cum este normal? Este laboariasa procedura cu fortele de munca....

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:53, 21 Septembrie 2015
Angajatorul are tot interesul sa va tina in perioada de proba, pantru ca nu plateste darile catre stat si din aceasta cauza nu va face contract de munca. Insistati sa va faca contract de munca, va treziti peste 3 luni perioada de proba ca nu corespundeti pentru postul respectiv.
Nu este nicio procedura laborioasa privind incheierea si transmiterea in REVISAL a unui c.i.m.

Atentie la:
1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.


2. HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor
Art. 2
(1) Incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, numai prin incheierea unui contract individual de munca, in temeiul caruia persoana fizica, in calitate de salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
....

3. Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract munca RaduCiprian RaduCiprian Buna seara,lucrez la o firma de 2 sapatamani si nu am semnat contractul,iam tot sunat si tot ma amana de pe o zi pe alta ce este de facut?multumesc (vezi toată discuția)
Analize pentru angajare docfather docfather Buna seara.Am incheiat un contrac de munca acum 2 luni in meseria de barman.Problema este ca de la inceperea acestui contract pana acum nu mi s au cerut ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca sunt angajat cu forme legale alphinista alphinista Sunt angajată a unei firme de alimentație publică cel putin asa vreau sa cred:-) lucrez in aceasta firma de 2luni patronul ne spune ca nea facut contractrle ... (vezi toată discuția)