avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rolul activ al judecatorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rolul activ al judecatorului

Judecatorul are obligatia sau doar in mod facultativ isi exercita rolul activ in cursul judecarii . In acest sens , pe langa argumentatiile,probatiunile expuse de parti ,poate solicita altele, pe cae le considera necesare ,sau se limiteaza doar pe cele invederate de parti ?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 09:00, 16 Iulie 2009
Judecatorul are obligatia legala de a-si exercita rolul activ in cursul judecatii, si poate solicita orice alte probe pe care le considera necesare solutionarii juste a cauzei supuse judecatii.
Se pune intrebarea, daca administrarea acestor probe , dispuse de instanta ,costa o suma de bani , cine va trebuie sa le suporte aceste cheltuieli ? Reclamantul , care solicita admiterea actiunii sale , sau paratul , care cere respingerea acesteia ?
In principiu reclamantul, care in caz de castig va solicita suma platita de la parat sub forma cheltuielilor de judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
Si eu am aceeasi parere.Avand in vedere ,ca reclamantul trebuie sa-si dovedeasca pretentia , in cazul in care paratul ar fi obligat sa plateasca aceste cheltuieli,intr-o interpretare , s-ar putea caracteriza , ca instanta s-a antepronuntat, folosind aportul paratului la dovedirea pretentiei reclamantului .
De regula obliga partile sa suporte in mod egal costurile cu expertiza, pentru ca proba nu are o valoare prestabilita in favoarea reclamantului sau a paratului. La solutionare, partea cazuta in pretentii va suporta costurile cu procesul efectuate de cealalta parte.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata pentru divort si pentru partaj ! soata soata Cheltuielile de judecata in cazul procesului de divort si de partaj pot fi cerute de catre o parte , in ce situatii ??? (vezi toată discuția)
Cheltuieli de divort gianinafiliuta@yahoo.com gianinafiliuta@yahoo.com Va multumesc pentru raspunsuri.Aceasta nelamurire aveam si eu. Poate instanta sa oblige parata la plata de cheltuielilor de judecata daca reclamantul nu a ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii ana25 ana25 Buna ziua.E vorba de fratele meu care a avut o aventura din care se pare ca a rezultat un copil.El nu l-a recunoscut pentru ca nu crede ca e a lui.Mama ... (vezi toată discuția)