Judecatorul are obligatia sau doar in mod facultativ isi exercita rolul activ in cursul judecarii . In acest sens , pe langa argumentatiile,probatiunile expuse de parti ,poate solicita altele, pe cae le considera necesare ,sau se limiteaza doar pe cele invederate de parti ?
Judecatorul are obligatia legala de a-si exercita rolul activ in cursul judecatii, si poate solicita orice alte probe pe care le considera necesare solutionarii juste a cauzei supuse judecatii.
Se pune intrebarea, daca administrarea acestor probe , dispuse de instanta ,costa o suma de bani , cine va trebuie sa le suporte aceste cheltuieli ? Reclamantul , care solicita admiterea actiunii sale , sau paratul , care cere respingerea acesteia ?
Si eu am aceeasi parere.Avand in vedere ,ca reclamantul trebuie sa-si dovedeasca pretentia , in cazul in care paratul ar fi obligat sa plateasca aceste cheltuieli,intr-o interpretare , s-ar putea caracteriza , ca instanta s-a antepronuntat, folosind aportul paratului la dovedirea pretentiei reclamantului .
De regula obliga partile sa suporte in mod egal costurile cu expertiza, pentru ca proba nu are o valoare prestabilita in favoarea reclamantului sau a paratului. La solutionare, partea cazuta in pretentii va suporta costurile cu procesul efectuate de cealalta parte.