Judecatorul are obligatia sau doar in mod facultativ isi exercita rolul activ in cursul judecarii . In acest sens , pe langa argumentatiile,probatiunile expuse de parti ,poate solicita altele, pe cae le considera necesare ,sau se limiteaza doar pe cele invederate de parti ?
Poate fi caracterizata ca o nesocotire a obligatiei judecatorului de a avea un rol activ ,cand nu admite sau nu administreaza o dovada - epreciata concludenta de partea care solicita - ceruta in scris ,cand partea -din diferite motive - nu se prezinta la dezbateri ?
In cazul in care partea cade in pretentiuni (pierde procesul ), aceasta poate fi obligata la plata de cheltuieli de judecata.
In acest sens , trebuie sa exista o solicitare a acestora (metionata in insasi cererea de chemare in judecata ) si o dovada, pentru a se stabili just cuantumul lor.
Inainte de inchiderea dezbaterilor , instanta de judecata e obligata a pune in discutie partilor chestiunea cheltuielilor de judecata.
Chiar daca nu au fost cerute in cadrul respectivului proces , pot fi dobandite , pe cale separata , cu rezerva faptului ca acestea sunt prescriptibile in termenul de 3 ani.
Potrivit Codului de procedura civila Art. 167:
"Dovezile se pot incuviinta numai daca instanta socoteste ca ele pot sa aduca dezlegarea pricinii, afara de cazul cand ar fi primejdie ca ele sa se piarda prin intarziere."
Deci instanta isi exercita tocmai rolul activ cand nu admite o proba.