Buna seara. Am o dilema, auzind de hot. judecatoreasca de mai jos, din care doar citez un fragment, mai ales ca este vorba de o speta in care subiectul este pensionat pt. limita de varsta. In cazul in care acesta incheie un nou CIM, este obligat la plata contributiilor la CAS si CASS?
Citez:" Procesul prin care a contestat impunerea a început în urmă cu trei ani. Până la urmă Curtea de Apel Cluj și Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că NU POTI FI ASIGURAT CU FORTA IMPOTRIVA VOINTEI TALE .
Instanța supremă în stat a decis că avocatul Kovasc nu are nicio datorie la fondul asigurărilor de sănătate.
”Mai mult decât atât, Casa de Sănătate nu este organ fiscal să impună sume. Să înțelegem exact termenii: vorbim de o contribuție la fondul de sănătate, or contribuție înseamnă una și impozitul alta”, A DECIS ICCJ !!!!."
Prin extrapolare, m-am referit, in intrebarea mea, si la CAS.
Pensionarii platesc CASS pentru orice venit suplimentar obtinut, deci si pentru un nou CIM. Pentru a se aplica prevederile Deciziei ICCJ trebuie deschisa actiune in instanta, pentru fiecare caz in parte si invocata Decizia ICCJ pentru se obtine o hotarare a instantei care sa fie avuta in vedere de catre ANAF.
Referitor la CAS, daca sunteti pensionar nu este obligatorie plata pentru orice venit suplimentar. Contributia la pensii se face numai in baza unui contract incheiat individual intre pensionar (care are si un CIM) si CJP. Este in avantajul pensionarului sa plateasca aceasta contributie pentru noul CIM, deoarece se va adauga la punctajul obtinut pentru pensie, intreaga perioada lucrata conform noului CIM.
Celelalte contributii nu se platesc pentru noul CIM.
Impozitul pe venit se plateste obligatoriu pentru orice venit suplimentar.
Multumesc pentru raspuns. Se pare, insa, ca din cauza "contributiei" guvernarii Boc, CAS-ul din salariu este obligatoriu si in cazul unui pensionar care lucreaza in baza unui CIM. Asta ar fi opinia ANAF.
Numai bine!