avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj credit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj credit

Buna ziua,
Am un apartament cu sotul cumparat cu o luna inainte de casatorie,cota 1/2 pt fiecare.
Acest apartament a fost cumparat prin credit de nevoi personale (nu ipotecar), contractat tot inainte de a ne casatori, unde eu sunt debitor , iar sotul co-debitor. Creditul a fost contractat tocmai pt a ne cumpara acest apartament.
Avand in vedere ca suntem in divort ( in scurt timp iese sentinta- facut amiabil la notar), urmeaza a se perfecta si partajul.
Apartamentul este evaluat pe piata la circa 160.000 ron
Soldul creditului este 204.000 ron ( credit acordat in franci elvetieni ).
Atata timp cat apartamentul care e proprietate proprie a fiecaruia dintre noi si care nu e supus masei partajabile, doresc a afla cum se poate imparti pasivul, adica creditul atata timp cat nu avem activ, la urma urmei
Avand in vedere calitatea mea de functionar bancar, am contractat creditul in conditii preferentiale la acel moment, doar ca eu am platit intotdeauna acel credit din salariul meu, sotul neavand pe hartie niciodata salariul net cat era valoarea ratei. Prin urmare , am convenit cu sotul ca la partaj sa imi cedeze mie jumatatea lui de apartament cu conditia de a prelua eu singura creditul in continuare.
Nu as vrea insa, sa ies prejudiciata in sensul ca sulta care i s-ar cuveni ar fi de 80.000 ron(1/2 apartament), iar jumatatea de credit 102.000 ron, deci e o diferenta de - 20.000 ron care ar tb sa si-o asume.
Instanta poate dispune , in vreun fel ,fortat ca sa plateasca si el din credit? De apartament se poate "lega" instanta sau sub nici o forma nu atata timp cat cotele sunt clar stabilite?
Eu am dovezi clare, dovedite cu extras de cont bancar ca in permanenta am platit rata din salariul meu.
Nu as vrea sa ma duc pe partaj amiabil la notar si intr-un final sa pierd tot eu si in plus si cu un copil in intretinere si el sa scape basma curata. Creditul e garantat de imobilul parintilor mei. Cum e mai bine sa procedez?
multumesc mult,
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:54, 22 Septembrie 2015
Cotele de proprietate sunt clar stabilite si nu aveti cum sa modificati asta prin partaj. Bunul si creditul nu sunt dobandite in timpul casatoriei, dar putem vorbi de un partaj intre coproprietari.

Nu e vorba nici de impartirea creditului pt ca el nu a fost contractat in timpul casatoriei. Este un proces civil in care aveti calitatea de debitori si in care dvs impreuna tb sa va respectati obligatiile asumate catre banca. Adica banca va poate urmari pe oricare dintre dvs pt plata intregului credit si executa silit inclusiv imobilul ipotecat.

Preluarea contractului doar de unul dintre dvs necesita obligatoriu acordul bancii.
Daca veti iesi din indiviziune, veti prelua si creditul cu acordul bancii sau puteti sa ramaneti in continuare obligati fata de banca, nu prea conteaza. E clar ca omul nu va mai plati si e in interesul dvs sa platiti pt ca veti pierde si apartamentul si casa parintilor. Apoi, va puteti indrepta impotriva fostului sot, insa banuiesc ca nu aveti ce-i lua.
Nu are la ce sa il oblige instanta, fiind obligat prin contract oricum. In privinta preluarii, ca preluati sau nu ratele, numai dvs le veti plati.
Sa partajati creditul in instanta, adica sa il aiba fiecare de platit pe jumatate, nu va fi posibil pt ca banca nu va fi de acord si instanta nu o poate obliga. Daca sotul are bunuri pe care le poate aduce garantie, banca va accepta sa incheie contract cu fiecare pt cate jumatate din credit, dar omul nu o sa vrea chiar daca are.

incercati sa nu deschideti subiect nou pt aceeasi problema, daca mai sunt nelamuriri sau vreti sa dati detalii pt ca in primul post nu ati dat, continuati discutia inceputa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort gagione gagione am divortat de fosta sotie.minora a ramas la mine. hotararea este definitiva si irevocabila.am un apartament ipotecat la banca de doi ani de zile si sunt ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament prin "prima casa" cristinastana cristinastana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o solutie la urmatoarea problema: Detin in coproprietate cu fostul sot un apartament achizitionat prin programul ... (vezi toată discuția)