avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Trecere de la platitor de tva la neplatitor
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Trecere de la platitor de tva la neplatitor

Buna seara, as dori o explicatie cat mai "babeasca" la urmatoarea situatie: firma mea este platitoare de tva de la infiintare desi nu am avut activitate pe ea. Intentionez sa cumpar pe firma mea o cafenea cu toate bunurile ei, de la mijloace fixe la stocul de marfa, de la o firma neplatitoare de tva !!! In perioada imediat urmatoare doresc sa devin si eu neplatitor de tva. Intrebarea mea este: la momentul trecerii la statutul de neplatitor de tva, la ce anume voi plati tva? Rog raspunsuri cat mai simple si mai usor de inteles intrucat nu sunt familiarizat absolut deloc cu acest domeniu. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 11:28, 22 Septembrie 2015
Termenul de platitor de TVA trebuie inteles in relatia cu statul si nu cu furnizorii.
Cu alte cuvinte, atunci cand sunteti inregistrat in scopuri de TVA (adica platitor de TVA), veti factura clientilor si, implicit, veti incasa atat contravaloarea bunului livrat/ serviciului prestat, cat si TVA aferenta. (De exemplu, vindeti o anvelopa cu 200 de lei, la care adaugati 24%, cota TVA, deci veti factura si incasa 248 de lei).
In acelasi timp, cand achizitionati de la un furnizor care si el e inregistrat in scopuri de TVA (adica platitor de TVA) ii veti achita contravaloarea bunului pe care vi l-a livrat / a serviciului pe care vi l-a prestat plus 24% TVA aferenta (continuand exemplul, anvelopa pe care ati vandut-o clientului X, v-a fost livrata de furnizorul Y SRL pentru valoarea de 150 lei + 36 lei TVA, adica un total de 186 de lei).
La sfarsitul perioadei TVA (lunar sau trimestrial) se regularizeaza TVA si se stabileste daca aveti de achitat la bugetul de stat sau aveti de recuperat de la bugetul de stat. Regularizarea consta in stabilirea diferentei dintre TVA colectata de la clienti si TVA achitata furnizorilor (TVA deductibila), in perioada de calcul, evident. In cazul in care TVA colectata este mai mare decat TVA deductibila, atunci diferenta va trebui achitata bugetului de stat. Daca, insa, TVA colectata este mai mica decat TVA deductibila, atunci diferenta se recupereaza de la bugetul de stat.
Indiferent de statutul societatii dumneavoastra de inregistrata sau nu in scopuri de TVA (platitoare sau neplatitoare de TVA), atunci cand achizitioneaza de la un furnizor inregistrat in scopuri de TVA, va trebui sa plateasca aceasta taxa.
Multumesc ptr raspunsul elaborat dat. Totusi, as fi dorit sa-mi raspundeti la obiect, pe cazul pe care l-am expus. Ori eu nu am inteles nimic, ori d-voastra nu ati citit cu atentie ce am solicitat. Era vorba acolo de o firma platitoare de tva si una neplatitoare !!!
"Intrebarea mea este: la momentul trecerii la statutul de neplatitor de tva, la ce anume voi plati tva?"

La momentul trecerii la statutul de neplatitor de TVA, veti achita TVA pentru toate achizitiile facute de la furnizori sau prestatori care sunt inregistrati in scopuri de TVA (adica va emit factura care contine si TVA).
Multumesc ptr raspuns.
Cu placere.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nou platitor de tva zolysoftsolutions zolysoftsolutions Va salut! Am o nedumerire legata de TVA, si anume: din 1 Aug voi deveni platitor de TVA, pentru ca sa ma pot inscrie in ROI. Facturile, catre o firma straina ... (vezi toată discuția)
Tva la transport intracomunitar animis animis Buna ziua, va rog daca ma ajutati cu urmatoarea speta: - un transportator roman, neinregistrat in scopuri de tva, incheie un contract de transport cu un ... (vezi toată discuția)
Obligatie la plata tva??? abuz?? sadkid sadkid Buna ziua , Am achizitionat marfa de la o firma ce nu au inregistrat facturile emise , iar in urma controlului GF am fost obligat sa plateasc tot ... (vezi toată discuția)