avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Avocat din oficiu obligatoriu daca partea vatamata ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Avocat din oficiu obligatoriu daca partea vatamata este minora?

am solicitat in instanta revizuirea unei hotarari date in camera preliminara pe motiv ca au aparut elemente noi( al;te hotarari) care nu erau cunoscute la momentul solutionarii dosarului penal de catre parchet si camera preliminara.
am primit citatie in care se mentiona printre altele ca in cazurile prevazute de art.90 si art.93 alin 4 din legea 135/2010 privind codul de pr penala, apararea este obligatorie, iar in cazul in care partea nu isi alege un avocat care sa se prezinte la termenul fixat, i se va desemna un aparator din oficiu.mentionez ca aveam calitate de revizuent fiind reprezentnt legal al copilului minor.am trimis un inscris prin care mentionam ca fiica mea este minora si ca sunt de acord cu desemnarea unui av din oficiu care sa ne reprezinte la temenele urmatoare.solutia a fost :
În baza art. 459 alin. 5 C. proc. pen. respinge cererea de revizuire a încheierii penale nr. 186/13.05.2014 a Judecătoriei x, pronunţată în dosarul penal nr. 5880/212/2014, formulată de petenta x (....), ca inadmisibilă. În baza art. 275 alin. 2 C. proc. pen., obligă pe petenta la plata sumei de 50 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică azi, 18.09.2015.
credeti ca am avut avocat din oficiu? fiica mea era parte vatamata in acest dosar.
Cel mai recent răspuns: desirelia75 , utilizator 11:33, 5 Octombrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
eu am indoieli in aceasta privinta.intotdeauna aparea pe portal si faptul ca acele cheltuieli cu av din oficiu sunt suportate de stat si spuneau suma respectiva.dar ...voi vedea.
am primit si motivarea."la apelul nominal facut in camera de consiliu se constata lipsa revizuentei.procedura de citare este legal indeplinita...intrebat fiind reprez min public precizeaza ca nu are alte ecrereui sau exceptii de formulat.rereze min public are cuvantul, apreciaza ca motivul de revizuire invocat in cerere de catre revizuenta nu se regaseste printre cazurile de revizuire prev de dispoz art.453 Cpp si prin urmare potriv dispoz art.459 cerere e inadmisibila." desi am fost citata si am ceruit avocat din oficiu asa cum spuneu ei in citatie nimeni nu a fost interesat de acest aspect.
printre altele motiveaza instanta ca :"nu se paote vorbio de o aptitudine functionala a faptei invocate de petenta de a da nastere unui proces penal prin admiterea cererii de revizuire ptr faptele ce au facut obiectul dosarului nr.xxx, care sa antreneze raspunderea penala a intimatului, cata vreme fapta imputata a facut obiectul unui control judecatoresc.insa nimic nu impiedica petenta sa se adreseze instantei civile cu o cerere care sa vizeze verificarea intrunirii conditiilor raspunderii civile delictuale a intimatului( neplata intregii pensii de intretinere asa cum au stabilit instanteler civile).nu se poate apela la concursul puterii publice(organele de urmarire penala, instante penale), ptr repararea prejudiciului material creat printr-o actiune a intimatului ptr perioadele cuprinse in plangerea adresata judecatorului de camera preliminara la data de 25.02.2014.
cazul de revizuire reglemantat in art.453 alin 1 lit a cpp nu se refera la obtinerea unei decizii de lamurire a dispozitivului unei sentinte civile, caci in acest mod revizuirea s-ar transforma intr-un nou grad de jurisdictie in care s-ar putea continua probatiunea.ca atare va respinge cererea de revizuire a incheierii penale nr. in dosarul penal nr.ca inadmisibila."
nu stiu daca sa rad sau sa plang.
adica eu aduc decizii ale triobunalului si curtii de apel care lamuresc o hotarare pe care procurorul si judecatorul de camera preliminara s-au facut ca nu o inteleg si asa au si motivat la acel moment ca nu se intelege hotararea daca invinuitul trebuie sa dea pensia si din diurna incasata,le arat acum din nou la revizuire ca s-a gresit cand l-au gasit nevinovat si cu toate acestea...
pot depune contestatie in anulare pe motiv ca fiica mea fiind minora nu i s-a desemnat un av din oficiu desi asta am cerut la acest proces de revizuire?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuire respinsa cati cati 18.01.2017 Ora estimata: 08:30 Complet: C14 C.P./FOND Tip solutie: respinge cererea Solutia pe scurt: În baza art. 459 alin. 5 Cpp rap. la art. 452-453 ... (vezi toată discuția)
Dosar judecat in apel gadaffy gadaffy am dosar la curtea de apel craiova in stadiu de APEL. am declarat la judecatoria dr.tr.severin calea de atac extraordinara REVIZUIREA conform art.453 ... (vezi toată discuția)
Camera preliminara- cum se ataca o hotarare definitiva? danielbaran danielbaran cum atac o decizie definitiva a judecatorului camerei preliminare prin care reapinge plangerea impotriva ordonantei procurorului de neincepere a urmaririi ... (vezi toată discuția)