Doresc sa cumpar un teren intravilan, aflat intr-o zona din muntii Gurghiu, dar care nu este intabulata. Proprietarul actual a semnat un contract de vanzare - cumparare (cu martori). Dar fostul proprietar nu are titlu de proprietate, el l-a mostenit de la bunici, de la stramosi. Si tot asa nici succesiunea nu este facuta. Terenul este intregistrat in registrul agricol pe numele proprietarului actual pe baza contractului semnat, si platesc impozit pe teren.
Ce posibilitati sunt pentru a-l putea in cele din urma intabula?
Buna ziua,
Va trebui sa chemati in instanta pe vanzator si sa solicitati o sentinta care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare. Contactati un avocat intrucat din descriere nu rezulta exact situatia dumneavoastra.
Instanta de judecata va pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.
Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru transmiterea dreptului de proprietate).
Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.
Cu tot respectul, eu nu cred ca instanta va pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare, in conditiile in care nici actualul vanzator nici cel de dinaintea lui nu are un act valabil pe acel teren (daca am citit bine, nu exista titlu de proprietate, ci doar acte de mana, cu martori, succesiuni nedezbatute si o inscriere in registrul agricol). Sincer, fara titlu de proprietate, fara posibilitatea de a solicita Ordinul Prefectului in baza art. 23 si 36 din legea 18/1991 (pentru a fi beneficiat de asta trebuia ori sa detineti terenul la 01.01.1990 ori sa fi cumparat o casa pe vremea comunismului, cand curtea trecea automat in proprietatea Statului), singura varianta pe care o vad este intabularea dreptului de proprietate ca urmare a uzucapiunii conform noului cod civil, dupa 10 ani de posesie a terenului in cauza. Totusi, este posibil sa scutiti o parte din acest termen, invocand jonctiunea posesiilor dupa data de 01.10.2011 cu cea a celui de la care dobanditi terenul (ar mai fi de asteptat vreo 6 ani).
Prestatie tabulara
vladvlad
Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)