avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Baza legala pentru un litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Baza legala pentru un litigiu de munca

Buna ziua !
Va rog foarte frumos sa ma ajutati cu baza legala de care am nevoie pentru un litigiu de munca. Am nevoie de cadrul legal existent la data de 16.12.2013 :
- art.15 din HG 174/2002 privind normele de aplicare a legii 76/2002
-art.46 din Codul fiscal Legea 571/2003
-pct. 21 din Normele de aplicare la Titlul III a Legii 571/2003
Este prima intrebare care o adresez pe avocatnet....si mi se pare ca sunt cam stangace....eu aceste articole asa :

I HG 174/2002 privind normele de aplicare a legii 76/2002
ART. 15
(1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj, in conditiile art. 34 alin. (1) din lege, daca dovedesc ca acele venituri nu depasesc cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilit, potrivit legii, in luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile desfasurate de persoane fizice in mod independent si de asociatiile familiale in baza autorizatiei de functionare eliberate conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale, precum si activitatile desfasurate in calitate de asociat in cadrul societatilor comerciale.
II Codul fiscal Legea 571/2003
ART. 46 Definirea veniturilor din activităţi independente
(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.

III Normele de aplicare a legii 571/2003
Pct. 21 din Normele la Titlul III al CF precizează:
21. Sunt considerate venituri comerciale veniturile realizate din fapte de comerţ de către persoane fizice sau asocieri fără personalitate juridică, din prestări de servicii, altele decât cele realizate din profesii libere, precum şi cele obţinute din practicarea unei meserii.
Principalele activităţi care constituie fapte de comerţ sunt:
– activităţi de producţie;
– activităţi de cumpărare efectuate în scopul revânzării;
– organizarea de spectacole culturale, sportive, distractive şi altele asemenea;
– activităţi al căror scop este facilitarea încheierii de tranzacţii comerciale printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare şi alte asemenea contracte încheiate în conformitate cu prevederile Codului comercial, indiferent de perioada pentru care a fost încheiat contractul;
– vânzarea în regim de consignaţie a bunurilor cumpărate în scopul revânzării sau produse pentru a fi comercializate;
– activităţi de editare, imprimerie, multiplicare, indiferent de tehnica folosită, şi altele asemenea;
– transport de bunuri şi de persoane;
– alte fapte de comerţ definite în Codul comercial

Doresc sa stiu daca asa sunt in cadrul legal existent la 16.12.2013

Cu consideratie ,
Mona Robu

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 24 Septembrie 2015
Art.15 din HG nr.174/2002 are exact continutul mentionat de dvs.
[ link extern ]

Art.46 din Codul Fiscal si Pct. 21 din Normele la Titlul III al Codului Fiscal au acelasi continut postat de dvs.
[ link extern ]

[ link extern ]
Va multumesc !....puteti sa ma informati précis data la care survine prima modificare pentru fiecare articol imparte si cadrul legal in baza careia se face modificarea. Mai exact doresc sa stiu daca ce am prezentat este legal si la 28 februarie 2014. Litigiul de munca se desfasoara in perioada 16 decembrie 2013 pana la 01.03.2014.
HG nr. 174 din 20 februarie 2002 a fost modificata prin HG 119/2014 publicată în Monitorul Oficial nr.197 din 20 martie 2014.

art.46 din Codul Fiscal Pct. 21 din Normele la Titlul III al Codului Fiscal au acelasi continut la 01.03.2014.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri mame aflate in crestere copil Popa Adrian Popa Adrian Mamele aflate in concediu crestere copil pot obtine venituri din alte activitati in aceasta perioada? (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere! valery valery As vrea sa va intreb cum se calculeaza la mine indemnizatia de crestere a copilului? Am lucrat la o frabrica cu contract de munca, dar in acelasi timp eram ... (vezi toată discuția)
Relatia contractuala dintre o clinica privata si doctorii cu pfa sau srl stefan1981 stefan1981 Buna Ziua, Sunt director la o clinica medicala care colaboreaza cu medici care detin SRL sau PFA. Acestia, doctorii, vin cu pacientele lor si le opereaza in ... (vezi toată discuția)