avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie pensionare

Buna ziua,sotia mea a iesit la pensie anticipat partial in august 2010 si trecerea la pensia limita de virsta trebuia facuta incepind cu luna martie 2015 si pina in prezent nu a primit noua decizie.Am depus cerere in 24.01.2015 pentru trecerea la pensia limita de virsta pentru ca in martie 2015 sotia implinea conditia de 60 de ani.In decizia de pensionare anticipat partial la diminuarea pensiei se spune ca diminuarea pensiei se face pe 58 de luni.Dupa multe drumeri si telefoane date nici acum nu a primit noua decizie,inspectorii casei de pensi spunind ca dosarul este la verificat.Mentionez ca la dosar nu a mai fost depus nici un inscris.
Ma intereseaza daca exista un articol de lege care se poate aplica de casa de pensii sa opreasca acea diminuare(aproximativ 200 lei/luna) dupa indeplinirea conditiilor pentru pensia limita de virsta si ce pot face de acum incolo pentru ca la casa de pensii a sector 1 pleci cu nervi la pamint prin raspunsurile primite
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:45, 24 Septembrie 2015
Diferentele pentru penalizare vi se vor plati incepand cu data ideplinirii conditiilor pentru limita de varsta.
Face o sesizare la CNPP,aici:

[ link extern ]
Va multumesc chiar eram decis sa o fac.Stiu ca toate restantele din diminuare vor fi platite integral,problema este ca cei de la casa ii opresc sotie acea diminuare fara baza legala.
Daca un contract este incheiat pe o perioada determinanta,dupa expirarea contractului(in cazul sotiei 58 luni,martie 2015) logic nu mai este legal acel contract.
Ma intereseaza articolul de lege care ar permite diminuarea peste data prevazuta in prima decizie.
Va multumesc
Nu exista o astfel de prevedere legala.
Legea 263/2010 spune:

ART. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala George Stancu George Stancu Buna ziua.Avind mai multe informatii contradictorii va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind trecerea de la pensia anticipata partiala la pensia ... (vezi toată discuția)
Decizie pensie limita ne pusa in plata SAUNDU SAUNDU Buna seara,sotia mea a iesit la pensie anticipat partial in 01.08.2010 cu diminuarea conform legii.In luna a 3-a 2015 a implinit virsta de 60 de ani si trebuia ... (vezi toată discuția)
Situatiile carora le sunt aplicabile prevederile legii nr. 155/2015 IRINA ANGELA IRINA ANGELA Referitor la aplicarea legii 155/2015. S-a scris ca : Potrivit unui comunicat de presa de miercuri al Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), persoanele ... (vezi toată discuția)