lucrez in cadrul unei institutii in care se lucreaza pe baza de proiecte iar in regulamentul de ordine interioara precizeaza ca in cazul unui prejudiciu angajatii raspund pentru recuperarea acestuia .Au fost cazuri in care prejudiciu a fost creeat din neindeplinirea corecta a atributiilor de catre dirigintele de santier si pentru care responsabilul de contract a suportat prejudiciu. Imi puteti spune ce text de lege stau la baza acestor regulamente de ordine interioara ?
Sanctionarea unor angajati pentru prejudicii cauzate de alti angajati este ilegala.
Raspunderea patrimoniala a angajatilor poate fi angajata numai pentru pagube produse din vina si in legatura cu munca lor.
Art. 254. Codul Muncii
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Raspunderea patrimoniala se poate cumula cu raspunderea disciplinara. Acestea pot fi cumulate ori de câte ori prin fapta ce constituie abaterea disciplinara se cauzeaza un prejudiciu.