Nu e problema de cenzori pentru ca si ei sunt batuti in cap.
Revin mai jos cu unele clarificari pe care le-am mai scris si in alt post deschis de mine:
Buna ziua!
Revin cu aceasta problema pentru ca nu stiu incotro sa ma indrept.
Am facut rost de foile colective (de avere) pentru fiecare scara in parte.
La scara 1:
- suprafata apartamentelor este de 952.82 mp,
- Total cote parti comune 100
- suprafata totala a partilor comune este de 93.04 mp
- Suma suprafetelor cotelor comune a terenului pe care este construita scara este de 550 mp
La scara 2:
- suprafata apartamentelor este de 698.66 mp,
- Total cote parti comune 100
- suprafata totala a partilor comune este de 65.26 mp
- Suma suprafetelor cotelor comune a terenului pe care este construita scara este de 377 mp
Administratorul foloseste nu stiu ce program aprobat de Min. Fin. si a introdus pe fiecare apartament cota parte conform actelor. Problema este ca suma cotelor parti pe bloc este 200 nu 100 cat ar trebui sa fie cf. lege. Asa ca programul respectiv imparte fiecare factura (care trebuie impartita pe cota indiviza) la doua parti egale (50-50/scara). In mod normal ar trebui sa imparta 57.64% pe scara mai mare si restul (42.27%) pe scara cealalata.
Avem numar cadastral diferit pe fiecare scara pentru prima scara a fost terminata mai devreme si s-au pus in vanzare apartamentele.
La adunarea generala am avut invitat si avocatul care ne-a ajutat cu infiintarea asociatiei si acesta spune ca administratorul procedeaza corect si ca singura noastra sansa este sa cerem o expertiza cadastrala (care banuieste ca este vreo mie de EURO) si sa schimbam cotele indivize.
Unde sa mai ma duc? M-as duce la Oficiul de Cadastru si Publicitate Ilfov sa cer comasarea dar, nu stiu daca recalculeaza si partile indivize. Nu stiu cat ar costa aceasta comasare.
Toti vor acte doveditoare (de la organele statului) cu privire la schimbarea cotelor parti sau un expert care sa ne faca impartirea echitabila pe fiecare scara a facturilor.
O "aberatie" pe care am auzit-o de la avocat si cenzor: Daca se strica ceva (se sparge un geam de la o usa, se ard toate becurile de pe scara, se zugraveste )la scara 1 trebuie sa plateasca si scara 2 cf. cota parte... 50%.
Daca aducerea la unitate a cotei indivize pe bloc este atat de discutata, folositi raportul la suprafata totala, si raportati suprafetele din contractul locatarului la suprafata totala.
Simplu.
Nu vor (unii locatari, administratorul, cenzorul, avocatul) sa imparta pe suprafata (li s-a sugerat). Ei vor un document oficial de la cineva atorizat (un specialist).
Blocul este din 2014-2015 (cate o scara pe an). Pur si simplu nu vor sa faca ceva elementar si simplu de frica ANAF-ului, DNA-ului ( ).
Ne trebuie pana la urma un document oficial... nu toti sunt matematicieni sa imparta suprafata unui apartament la suprafata totala a asociatiei.
Comasarea nu este o solutie? Din cate am vazut ar fi 60 RON (sau am vazut eu gresit?)
Pana la urma noi avem cotele si suprafetele pe fiecare scara... expertul nici nu trebuie sa se deplaseze la locatie pentru masuratori.
l@Bogadan Barbu
Solutia este data de disp art 55 din L nr 230/2007 care prevede ca exercitarea controlului asupra activitatii asociatiilor de proprietari se realizeaza de catre serviciul de specialitate din primaria locala
O varianta mai rapida o reprezinta contractarea in nume propriu de expertiza financiar contabila-prin persoana specializata,autorizata si acreditata CECCAR,cu care se poate negocia pretul de cost expertiza ,pot fi convente perioada de verificare si obiectivele expertizei
Cota indiviza
gfieraru
Buna ziua,
Am citit toate topicurile cu cota indiviza dar nu am gasit raspuns la urmatoare speta cu care ma confrunt.
In discutie este un bloc cu doua ... (vezi toată discuția)