avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie Teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie Teren

Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Mama a primit in urma cu aproximativ 40 de ani o donatie de la bunica ei: este vorba de un teren. Mentionez ca donatia nu a fost niciodata contestata de parintele din partea bunicii (acesta a decedat intre timp) si nici de fratii mamei mele.
In toata aceasta vreme mama nu s-a ocupat de administrarea terenului: a fost folosit de rudele ei din localitate, care au platit si impozitul aferent terenului.
Acum, mama a primit o oferta de vanzare, insa rudele ei nu vor sa renunte la acest teren sustinand ca este sub administrarea lor. Vor sa ii ofere alt teren la schimb, cu o valoare mult mai mica.
Ce spune legea in aceste conditii? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: sdiytza85 , utilizator 13:26, 24 Septembrie 2015
Ce acte aveti pentru acel teren? Daca donatia a fost facuta acum 40 de ani, deci pe vremea comunistilor, ar fi trebuie sa obtineti reconstituirea dreptului de proprietate in baza legii 18/1991, vi s-a eliberat titlu de proprietate?
Nu, mama a primit doar actul de donatie si din pacate, la rugamintile rudelor ei a lasat terenul in administrarea lor. Multumesc pentru raspunsul rapid.
Atunci... exista o a doua posibilitate: ca rudele sa fi solicitat reconstituirea dreptului de proprietate de pe urma bunicii in baza legilor fondului funciar, inclusiv terenul donat mamei dvs (daca nu a fost deschisa o pozitie separata in registrul agricol si rolul fiscal al vremii) si sa detina in acest moment titlu de proprietate pentru intreaga suprafata. Daca acesta este cazul, nu prea vad ce ati mai putea face in acest moment (pentru a-si valorifica dreptul, mama dvs trebuia sa solicite terenul in baza legii 18/1991).
Daca, insa, in acest moment nu detine nimeni act de proprietate pentru acel teren (si prin act ma refer la titlu de proprietate emis in baza legilor fondului funciar), poate ar fi bine sa luati legatura cu un avocat sa va sfatuiasca sa va valorificati drepturile pe calea instantei de judecata.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatia poate fi atacata de nepotii din partea fratilor? zcb zcb Buna seara, revin cu un subiect pe care l-am mai expus, pe scurt: mama are titlu de proprietate asupra terenurilor pe care le-au detinut parintii sai, primit ... (vezi toată discuția)
Este necesar titlu de proprietate pe un teren aflat inscris in cartea funciara din 1988? dania_992001 dania_992001 Buna seara. In 1988 s-a inscris in cartea funciara dreptul de proprietate asupra casei+gradinii de la tara a mamei mele si a unchiului meu. In 1994 cand a ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu de proprietate niky66 niky66 am un loc de casa cumparat de bunici mei in ani 60,cu contract de vanzare cumparare,prin succesiune am ramas cu locul respectiv,l-am intabulat,fii fostilor ... (vezi toată discuția)