Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Mama a primit in urma cu aproximativ 40 de ani o donatie de la bunica ei: este vorba de un teren. Mentionez ca donatia nu a fost niciodata contestata de parintele din partea bunicii (acesta a decedat intre timp) si nici de fratii mamei mele.
In toata aceasta vreme mama nu s-a ocupat de administrarea terenului: a fost folosit de rudele ei din localitate, care au platit si impozitul aferent terenului.
Acum, mama a primit o oferta de vanzare, insa rudele ei nu vor sa renunte la acest teren sustinand ca este sub administrarea lor. Vor sa ii ofere alt teren la schimb, cu o valoare mult mai mica.
Ce spune legea in aceste conditii? Va multumesc!
Ce acte aveti pentru acel teren? Daca donatia a fost facuta acum 40 de ani, deci pe vremea comunistilor, ar fi trebuie sa obtineti reconstituirea dreptului de proprietate in baza legii 18/1991, vi s-a eliberat titlu de proprietate?
Nu, mama a primit doar actul de donatie si din pacate, la rugamintile rudelor ei a lasat terenul in administrarea lor. Multumesc pentru raspunsul rapid.
Atunci... exista o a doua posibilitate: ca rudele sa fi solicitat reconstituirea dreptului de proprietate de pe urma bunicii in baza legilor fondului funciar, inclusiv terenul donat mamei dvs (daca nu a fost deschisa o pozitie separata in registrul agricol si rolul fiscal al vremii) si sa detina in acest moment titlu de proprietate pentru intreaga suprafata. Daca acesta este cazul, nu prea vad ce ati mai putea face in acest moment (pentru a-si valorifica dreptul, mama dvs trebuia sa solicite terenul in baza legii 18/1991).
Daca, insa, in acest moment nu detine nimeni act de proprietate pentru acel teren (si prin act ma refer la titlu de proprietate emis in baza legilor fondului funciar), poate ar fi bine sa luati legatura cu un avocat sa va sfatuiasca sa va valorificati drepturile pe calea instantei de judecata.