avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Studenta, cum pot beneficia de indemnizatie crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Studenta, cum pot beneficia de indemnizatie crestere copil?

In anul 2014 am fost eleva in clasa a 12-a,in vacanta am lucrat in conventie 7 seri pentru o agentie si inca o seara in luna septembrie pentru un inventar tot in conventie,motiv pentru care am fost retribuita. In luna septembrie am inceput cursurile postliceale iar in august 2015 am nascut .Am fost la primarie pentru a primi indemnizatia legala de crestere a copilului mi s-a invocat faptul ca am lucrat aceste 8 zile din anul 2014 si ca nu pot beneficia de aceste drepturi .Care este calea legala pentru ca a beneficia de aceste drepturi deoarece in urma insistentelor de a-mi depunde actele legale la institutii mi s-a reprosat faptul ca am lucrat iar eu in continuare urmez cursurile postliceale
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:22, 25 Septembrie 2015
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat ,concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca ati nascut in august 2015 cele 12 luni eligibile sunt septembrie 2014 - august 2015.

3. - Daca din septembrie 2014 frecventati cursurile de zi ale scolii postliceale puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Cei de la Primarie nu au dreptate, nu are nici o legatura faptul ca in ati avut venituri din coventii inainte sau in timpul cat frecventati cursurile de zi ale scolii postliceale cu dreptul de a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Solicitati la Primarie sa va dea, in scris, baza legala de a nu va primi actele pentru indemnizatia pentru CCC.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
in adeverinta de venit pe anul 2014 pe care mi-au dat-o de la anaf si cea care imi trebuia pentru a depune dosarul imi scrie ca am venituri din salarii si datile sunt 9.02 si 27.02.2015 doamna de la primarie mi-a spus ca trebuie sa fi avut doar un loc de munca care sa aibe suma maxima de 3000 lei nu imi poate accepta cu 2..
1. Functionara de la Primarie nu are dreptate, interpreteaza gresit prevederile legale, si v-am spus sa ii cereti un raspuns in scris cu baza legala a refuzului de a va primi cererea si actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC.

2. Dvs. indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC in baza art. 2(5), lit. m) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua sansa”, sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum și ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
...

3. Faceti o sesizare la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care va aproba si plateste indemnizatia pentru CCC sau direct la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de indemnizatie pentru ccc daca urmez cursurile unei scoli postliceala? adynaady adynaady Buna ziua!!! Am si eu o intrebare: in toamna acestui an as dorii sa ma inscriu la o postliceala cursuri zi, intrebarea mea este daca sa intampla sa raman ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pentru eleva la postliceala lauramateescu lauramateescu Buna ziua, sunt insarcinata in 39 saptamani, am 25 ani si sunt eleva la postliceala la cursuri de zi, scoala de stat. Data probabila a nasterii este 28 iunie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil daca sunt studenta ioanamarcu23 ioanamarcu23 Buna ziua, Am varsta de 23 de ani si momentan lucrez dar din septembrie 2014 voi inceta munca pentru ca voi incepe cursurile de asistenta medicina generala ... (vezi toată discuția)