avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare certificat de mostenitor

Buna ziua,
Incerc in cat mai putine cuvinte sa detaliez situatia in care sunt acum.
Si nu mai inteleg unde dreptatea.
-S.M.D. decedat in februarie 2007
-a avut 4 copii : S.(C).D. decedata aprilie 2005 un copil J.(C).L. (eu persoana care scrie) , S.I. decedat mai 2008 - 3 copii , S.(P).M. - traieste si S.G.- decedat martie 2003 ramasi 5 copii
- am participat personal la parastasele care s-au facut pana la 40 de zile la casa SMD , iar dupa aceea S(P)M a lasat chiriasi in casa lui SMD si restul parastaselor s-au facut la ea acasa ,iar eu nu am deranjat in nici un fel chiriasii din casa lui SMD.
-in iunie 2012 S.(P).M. fiica in viata a lui S.M.D. reuseste prin metode neortodoxe : cerficat fiscal emis la reg.agricol -primarie ca SMD a avut 1 singur copil , declaratie pe propria raspundere 2 martori : 1 sotul SPM si o a doua persoana ca SMD a avut un singur copil , pe acesta 3 documente un anume notar FN intocmeste certificat de unic mostenitor.
- toti cei 9 nepotii am ramas pe dinafara....nu ne-a chemat nimeni la nici o succesiune , nimic
-dupa 2 ani in iunie 2014 intamplarea face sa aflu ca S(P)M incepe sa vanda din bunurile ramase de pe urma SMD
- "rascolesc" putin cum poate sa faca asta si ajung la dl notar in cauza.
-prezint documentele care imi atesta dreptul de pe urma mamei mele decedate S(C)D
-imi comunica ca nu mai poate face nimic personal, dar sa dau in judecata , ca numai o hotarare judecatoreasca anuleaza certificatul intocmit de dansul si numai dupa aceea se poate face o succesiune corecta
-urmez calea judecatoriei,se depun la dosar toate documentele in copie xerox obtinute de la dl notar , si azi se da pronuntarea :
Solutia pe scurt: Admite excepţia prescripţiei dreptului de opţiune succesorală invocată de pârâtă şi unită cu fondul. Constată că reclamanta este străină de succesiunea rămasă de pe urma def.S.M.D. Respinge acţiunea promovată de reclamantă prin care se solicită anularea certificatului de moştenitor nr.91/28.05.2012 , ca fiind neîntemeiată.
- mentionez ca sunt asistata de un avocat
- bineinteles ca vreau sa merg mai departe , asteptam instiintarea si facem apel in termenul legal.
- aleg dupa dreptate, dar stau ma gandesc daca o mai am ?!??!?!
INTREBARE : As vrea sa stiu daca am sau nu vreun drept la mostenirea din partea mamei mele .Care sunt sansele de a anula acest certificat de mostenitor si cui ar trebui sa ma mai adresez.
Cu stima J(C)L
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 19:51, 25 Septembrie 2015
Probabil ca va referiti la Anexa 24 eliberata de primarie pentru dezbaterea succesiunii (acolo se trec toate bunurile defunctului, eventualii succesibili si datoriile defunctului la bugetul local), in certificatul de atestare fiscala nu se trec mostenitorii, doar bunurile defunctului.
Problema este in felul urmator: anexa 24 se elibereaza de primarie la cererea celui interesat, pe semnatura acestuia, care declara succesibilii unei persoane decedate, primaria nu are obigatia de a face verificari. Notarul... dezbate succesiunea in baza actelor care-i sunt prezentate.
In speta dvs pot raspunde penal, pentru fals in declaratii, cei doi martori care au fost prezenti la dezbaterea succesiunii notariale si au declarat ca doamna respectiva este singurul copil al decedatului...
Totusi, daca vorbim pe acte, dvs si ceilalti mostenitori trebuia ca in termen de 6 luni de la data decesului bunicului dvs (daca am inteles bine) sa mergeti la notar si sa dati o declaratie cum ca acceptati succesiunea. Daca nu, trebuia macar sa intreprindeti acte materiale din care sa rezulte ca ati acceptat tacit succesiunea (de ex: sa fi platit impozitele, sa va vada vecinii prin casa bunicului, sa faceti curat prin curte, nu stiu, ceva in genul asta, ca sa puteti chema martori la proces pentru a dovedi ca ati acceptat succesiunea, macar in mod tacit).
Daca dvs. veniti in 2014, la 7 ani dupa decesul bunicului, si o reclamati pe matusa ca nu v-a chemat la dezbaterea succesiunii... cu toata stima, nici nu avea obligatia sa va cheme. Era un drept al dvs. pe care trebuia sa aveti interes sa-l exercitati. Increderea prea mare in rude ori, poate, delasarea, au drept consecinte astfel de situatii ca cea in care va aflati acum dvs. Daca in caile de atac nu veti reusi sa dovediti ca ati acceptat in mod tacit succesiunea de pe urma bunicului, matusa o sa ramana cu tot, pentru simplul fapt ca a avut grija de interesul dansei. Inca o data, la dezbaterea succesiunilor nu este obligatia nimanui sa adune mostenitorii, ei trebui sa-si dovedeasca interesul pentru a intra in posesia bunurilor care li se cuvin din masa succesorala, fie prin declaratie autentica notariala de acceptare a succesiunii (on termen de maxim 6 luni de la deces), fie prin fapte din care rezulta clar ca se considera mostenitori si se implica in valorificarea patrimoniului defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua, As dori sa stiu de catre [b]cine[/b] se poate face succesiunea in urmatoarea situatie: In urma decesului bunicului meu in anul 1984,bunica a ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire iulan iulan Buna ziua. Un copil (care are la randul lui un copil) a decedat inaintea parintilor. Dupa decesul copilului la un an si ceva a decedat unul dintre parinti si ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren arabil macvio53 macvio53 Buna ziua, Se detine un titlu de proprietate pe numele bunicii noastre ,de teren arabil situat in extravilan in suprafata totala de 4,5 ha.Detinatoarea ... (vezi toată discuția)