avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificare apartament fara autorizatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificare apartament fara autorizatie

Buna seara,

Spuneti-mi va rog cui ii revine responsabilitatea , (C.Executiv, Presedinte, Administrator), conform Legii 230/2007 daca un proprietar isi modifica apartamentul fara a instiinta asociatia de proprietari si ce masuri se iau in cazul in care nu are acord de la asociatie si nici autorizatie de constructii de la primarie?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: euely , utilizator 13:42, 28 Septembrie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Despre ce modificari ,anume, vorbim?
acest răspuns util
Despre spargerea unui zid din caramida pentru a mari bucataria si inchiderea ei in dreptul consolei. Si aici as mai avea o intrebare: daca blocul este construit in consola , acel zid se mai considera parte comuna sau ii revine proprietarului ca proprietate individuala/privata?
Multumesc.
acest răspuns util
Daca prin interventiile interioare se afcteaza structura de rezistenta,pereti rezistenta,boiandrugi usi/geamuri este necesar proiect tehnic,autorizatie constructie,certificat urbanism
Asociatia de proprietari nu are autoritatea si competenta sa dea acordul pentru modificarea compartimentarii interioare
La finalul modificarilor proprietarul este obligat sa depuna copii ale documentelor in baza carora a executat modificarile constructive,care trebuiesc inregistrate in cartea tehnica a imobilului si la cadastru
acest răspuns util
@euely,
In cazul cand intr-un apartament se fac modificari constructive, indiferent de natura lor (mutare pereti, desfiintare pereti, instalatii...), proprietarul trebuie sa instiinteze asociatia, sa prezinte proiectul, documentatia tehnica, daca este cazul.
Iata ce prevede HG 1588/2007 in acest sens:
Art. 13. - (1) Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor construcţiei, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.
(3) Orice modificare a proprietăţii individuale se va aduce la cunoştinţa asociaţiei pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a construcţiei, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepţie şi a schiţelor.

Pai daca proprietarul desfiinteaza peretele dintre bucatarie si sufragerie, este evident ca schita apartamentului se schimba. Ori aceasta schimbare mareste suprafata utila a apartamentului si nu se poate face decat in baza unui proiect, a unor avize...
Si aceasta nu are legatura cu rezistenta cladirii. Interventiile asupra structurii de rezistaenta a cladirii nici nu intra in discutie pentru ca nu le avizeaza nimeni.
acest răspuns util
Buna seara, am inteles ca este nevoie de un proiect, avize,etc..dar eu vreau sa stiu daca proprietarul care aduce modificari la apartament fara a instiinta asociatia este pasibil de amenda sau daca asociatia poate face ceva in aceasta privinta ( sa anunte organele abilitate..).
chiar daca proprietarul modifica proprietatea lui privata (apartamentul) fara afectarea stalpilor de rezistenta,etc?
In concluzie eu imi modific apartamentul dar am / nu am proiect, avize,autorizatie de constructie, etc fara a afecta rezistenta imobilului si mai mult decat atat nu este parte comunat
Intrebare: Asociatia de proprietari, reprezentata de Presedintele C.Executiv are autoritatea de a obliga acel proprietar sa aduca sau cel putin sa prezinte toate actele necesare( proiect, avize, autorizatie de constructii,etc)?
Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Modificari apartament fara aprobarea administratorului - ce pot face? cristinacarstoiu cristinacarstoiu Buna ziua Recent am cumpara un apartament. As dori sa fac modificari legate spargerea unor pereti,nu de rezistenta, cum ar fi desfintarea camarii din ... (vezi toată discuția)
Modificare perete bucatarie ursulina ursulina Bună ziua! Sunt ad-tor într-o as.de proprietari. Un vecin de-al meu îşi modernizează bucătăria prin înlocuirea faianţei gresiei etc. Bucătăria ... (vezi toată discuția)
Modificare apartament in mod legal Florin Apahida Florin Apahida Buna ziua. Am achizitionat un apartament in zona rurala. Imobilul dispune de o curte pe care o impart cu un singur veci. Vreau sa aduc unele modificari ... (vezi toată discuția)