Va cer sfatul in legatura cu o problema. Cineva a cumparat o masina de la o persoana de incredere, astfel ca demersurile au fost lipsite de formalisme. In speta nu exista un contract de vanzare-cumparare incheiat pe hartie intre cele doua persoane.
Pretul a fost unul mai mic decat valoarea masinii cu aproximativ 15%, dar conform intelegerii. A fost un fel de "compensatie" sa-i zicem, dar fara a fi vorba de exigentele legislative ( "ti-o las mai ieftin ca suntem prieteni si ne-am mai ajutat reciproc si oricum daca ma luptam sa o vand in piata, tot cheltuiam banii astia, probabil"). Nu vorbim de dol sau eroare sau orice altceva. Pana in acest punct a existat o buna-credinta din partea ambelor parti.
De comun acord partile au amanat 2-3 saptamani transcrierea efectiva (RAR, etc.) pentru ca vanzatorul pleca in concediu si au preferat sa se poata folosi cumparatorul de masina in aceasta perioada.
La intoarcere partile s-au certat dintr-un motiv fara nicio legatura cu vanzarea masinii, suficient de tare incat cumparatorul sa spuna ca nu va mai indeplini ultimele formalitati si ca "ii va lua masina pentru ca oricum i-a dat-o mai ieftin".
Tranzactia s-a derulat pe o perioada mai lunga: i-a dat azi banii, cand a obtinut creditul, dar masina a primit-o la ceva vreme dupa, dar exact conform intelegerii dintre parti. Problema e ca nu prea sunt martori care sa poata depune o martuire cap coada. Unul a vazut o parte, altul alta parte. Samd. Altii ar putea fi doar martori mediati. Predarea banilor din pacate nu a vazut-o nimeni... Predarea masinii a vazut-o doar membri ai familiei vanzatorului care ar putea refuza sa depuna marturie, din cate stiu...
Vanzatorul este un barbat, cumparatorul este o femeie si e cam panicata, inclusiv din acest punct de vedere.
Nu e vorba de samsari, batausi sau mai stiu eu. Ci de doi oameni normali (el usor mai coleric, totusi), linistiti, dar care s-au certat in mod stupid pe drumul din momentul initierii vanzarii si pana la cel al definitivarii ei.
Intrebarea mea este: ce solutii are la dispozitie? sa astepte sa vada daca face el vreun pas?
Poate sa mearga in instanta si sa ceara o hotarare care sa tina loc de contract? El are sanse cu o actiune in revendicare?
Precizati ca partile au incheiat conventia in baza increderii
Daca partile sunt responsabile pentru faptele lor,ar trebui sa finalizeze conventia,sa depaseasca momentul si sa incheie contractul de vanzare cumparare bun mobil
Daca ,cumparatorul constata ca intr-un timp rezonabil vanzatorul nu are interesul sa incheie documentele de tranzactionare auto,are dreptul sa il notifice oficial
Daca vanzatorul nu intelege sa isi asume responsabilitatea sa incheie documentele de instrainarea auto,cumparatorul poate apela la mediator
Ultima varianta ramane instanta de judecata