Bună ziua. Sunt instructor pentru educaţie extraşcolară într-un Centru Şcolar pentru educaţie incluzivă, adică un fel de pedagog cu atribuţii mai largi, adică pe lângă faptul că trebuie să supraveghez copii cu nevoi speciale după terminarea orelor de curs şi în incinta internatului, mi se mai cere să suplinesc profesori care lipsesc la orele de curs, să supraveghez toate clasele de elevi în timpul vreunei şedinţe, cât şi să mă ocup de curăţenia din internat şi spaţiile pe care le folosesc copiii în afara orelor de curs. Norma de lucru prin contractul de muncă este de 8 ore/zi. Însă pentru că trebuie să acopăr şi zilele de week-end, orele sunt repartizate de-a lungul săptămânii câte 6 sau 8, având o singură zi liberă pe săptămână şi două la aproximativ 4 săptămâni, când copii sunt preluaţi de familie, pentru un week-end.
Probleme încep în momentul în care pe parcursul unei săptămâni, noua direcţiune îmi modifică programul de lucru cerându-mi să lucrez ore suplimentare, sub motivul unei şedinţe inopinate, a unor activităţi şcolare sau a unor copii cu grave deficienţe care nu pot fi acceptaţi în clasă la orele de curs şi trebuie supravegheaţi în afara clasei. Întrebarea mea este cât de legal e să mi se pretindă ore suplimentare, având în vedere că sunt tot cadru didactic, chiar dacă auxiliar şi de asemenea lucrez permanent cu copii cu nevoie speciale. Şi eu sunt om şi am şi eu nervi şi stres, nu mi se pare normal să fiu obligată să îmi distrug nervii şi sănătatea mai mult timp decât prevede contractul de muncă. Are cineva cunoştinţă dacă există specificat undeva informaţii depre acest subiect ? Vă mulţumesc.