avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... inscriere formular u2 in Romania
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

inscriere formular u2 in Romania

Buna. Am obtinut formularul U2 in Austria iar urmatorul termin, (prezentarea la organul care acorda somajul) este stabilit in decembrie 2015.
Urmeaza sa ma intorc in Romania in vederea cautarii unui loc de munca.Am inteles ca in termen de 7 zile de la obtinerea formularului U2 trebuie sa ma inregistrez la AJOFM in Romania. Intrebarea mea este ce se intampla in cazul in care la termenul stabilit de agentia din Austria, respectiv decembrie 2015 nu ma pot prezenta personal. Pot sa anunt din Romania ca renunt la somajul acordat de agentia din Austria ? Ce demersuri sunt nevoit sa fac si unde, in Romania sau in Austria? Precizez ca in calitate de somer din Austria asigurarea de sanatate o am in Austria. Ce trebuie sa fac ca sa beneficiez de aceasta asigurare de sanatate in Romania? Multumesc anticipat pentru raspuns si ajutor. Toarte cele bune.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 7 Martie 2016
Transferul (exportul)ajutorului de şomaj este posibil în scopul de a vă căuta un loc de muncă în alt stat membru, dar numai cu acordul instituţiei din Austria şi numai cu respectarea anumitor condiţii:
- timp de 4 săptamâni de la intrarea în şomaj veţi rămâne la dispoziţia instituţiei austriece
- după această perioadă, veţi solicita instituţiei austriece să autorizeze „exportul” ajutorului de şomaj în România pentru a căuta un loc de muncă
- instituţia din Austria vă va înmâna documentul U2 în care se precizează perioada în care beneficiaţi de exportul ajutorului de şomaj, data limită până la care trebuie să vă înregistraţi ca persoană în căutarea unui loc de muncă la agenţia teritorială de care aparţineţi cu domiciliul/reşedinţa, data limită până la care s-a autorizat exportul. Termenul de înregistrare este de maximum 7 zile de la data la care instituţia din Austria a autorizat exportul.
- în perioada în care sunteţi înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă în evidenţa agenţiei teritoriale trebuie să vă supuneţi controalelor organizate de aceasta şi să respectaţi obligaţiile care vă revin potrivit legislaţiei române
- dacă mai aveţi dreptul să primiţi ajutor de şomaj în Austria după ce se încheie perioada autorizată de export, trebuie să vă asiguraţi că vă întoarceţi în Austriia înainte sau chiar la data la care expiră perioada autorizată. Întârzierea conduce la pierderea dreptului de a beneficia în continuare de ajutor de şomaj.

Daca doriti mai multe detalii puteti sa va adresati ANOFM-ului (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă),email : anofm@anofm.ro
Buna ziua! Imi puteti spune cum ati rezolvat aceasta situatie?
Voi ramane somera, in Austria (dupa ce am lucrat 2 ani si 10 luni aici) la sfarsitul lunii mai si as vrea sa stiu cum pot exporta ajutorul de somaj din Austria in Romania.
@ Sabina_AT

De ce nu va adresati ANOFM-ului (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă) sa va spun pasii de efectuat ?
Email : anofm@anofm.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie comunitara miriamm miriamm Am lucrat in Portugalia 12 ani cu contract de munca,acum sunt in somaj de 7 luni.Am dreptul la somaj 2ani si 8 luni. Intrebare: pot transfera somajul in ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj, ce trebuie sa fac oprita oprita As dorii daca e posibil sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: Am lucrat in acest an in Cipru ca ospatar cu acte in regula, pe timpul perioadei de vara ... (vezi toată discuția)
Am angajat persoana de 49 ani, beneficiez de facilitati? danauzu danauzu am angajat o persoana de 49 de ani ,dar care nu era somer indemnizat si nici inscrisa la somaj pentru gasirea unui loc de munca,pot sa beneficiez de ceva ... (vezi toată discuția)