avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legislatie comunitara
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legislatie comunitara

Am lucrat in Portugalia 12 ani cu contract de munca,acum sunt in somaj de 7 luni.Am dreptul la somaj 2ani si 8 luni.
Intrebare: pot transfera somajul in Romania ? care sunt conditiile si ce acte sunnt necesare in cazul in care este posibil transferul. mentionez ca doresc sa ma intorc definitiv in Romania.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: miriamm , utilizator 11:48, 18 Ianuarie 2016
Ttransferul (exportul)ajutorului de şomaj este posibil în scopul de a vă căuta un loc de muncă în alt stat membru, dar numai cu acordul instituţiei portugheze şi numai cu respectarea anumitor condiţii:
- timp de 4 săptamâni de la intrarea în şomaj veţi rămâne la dispoziţia instituţiei portugheze

- după această perioadă, veţi solicita instituţiei portugheze să autorizeze „exportul” ajutorului de şomaj în România pentru a căuta un loc de muncă

- instituţia portugheza vă va înmâna documentul U2 în care se precizează perioada în care beneficiaţi de exportul ajutorului de şomaj, data limită până la care trebuie să vă înregistraţi ca persoană în căutarea unui loc de muncă la agenţia teritorială de care aparţineţi cu domiciliul/reşedinţa, data limită până la care s-a autorizat exportul. Termenul de înregistrare este de maximum 7 zile de la data la care instituţia din Portugalia a autorizat exportul.

- în perioada în care sunteţi înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă în evidenţa agenţiei teritoriale trebuie să vă supuneţi controalelor organizate de aceasta şi să respectaţi obligaţiile care vă revin potrivit legislaţiei române

- dacă mai aveţi dreptul să primiţi ajutor de şomaj în Portugalia după ce se încheie perioada autorizată de export, trebuie să vă asiguraţi că vă întoarceţi în Portugalia înainte sau chiar la data la care expiră perioada autorizată. Întârzierea conduce la pierderea dreptului de a beneficia în continuare de ajutor de şomaj.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere formular u2 in romania fimilim fimilim Buna. Am obtinut formularul U2 in Austria iar urmatorul termin, (prezentarea la organul care acorda somajul) este stabilit in decembrie 2015. Urmeaza sa ma ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj, ce trebuie sa fac oprita oprita As dorii daca e posibil sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: Am lucrat in acest an in Cipru ca ospatar cu acte in regula, pe timpul perioadei de vara ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia in continuarede somaj in romania in cazul in care am plecat in spania danmarian50 danmarian50 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o rezolvare la problema mea, in romania sunt la a treia luna cand iau somaj dar am gasit in Spania sa am grija de o batrana ... (vezi toată discuția)