avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate face uzucapiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate face uzucapiune?

Buna seara,am urmatoarea intrebare:
Bunicul meu a decedat in urma cu 5 ani.La succesiune,mama mi-a trecut mie pe nume tot ce a ramas de la bunicu.Asa am constatat ca ,locuinta bunicului in care a stat pina la deces,nu era pe numele lui ci pe al concubinei sale,cu care a traita peste 20 de ani,dar care a decedat cu 10 ani inaintea bunicului.
Bunicul a platit impozitul pe casa pe numele lui timp de 30 de ani,acum il platesc eu pe numele meu,dar nu pot sa intabulez casa.Femeia decedata nu stiu ce rude are,copii nu a avut niciodata.
Bunicul a primit o gradina legata de casa,cu titlu de proprietate,dar nu o pot intabula pt. ca, casa si curtea prin care se ajunge la gradina,nu au fost pe numele bunicului.ci al concubinei.
Ce as putea face in acest caz? Se poate deschide proces pt.uzucapiune?Cind as putea face asta?dupa cit timp?Sau cum as putea intra in posesia case(care este de fapt o ruina,abia se mai tine )?Multumesc
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 06:28, 27 Septembrie 2015
Faptul că plătiți impozit pentru un imobil nu vă dă dreptul de a obține o uzucapiune. Acest lucru este doar o problemă administrativă care trebuie coroborată cu alte elemente, pentru a obține un imobil prin uzucapiune. Trebuie să exercitați o posesie utilă asupra imobilului- adică să faceți toate actele pe care le-ar face adevăratul proprietar- să fiți cunoscut ca proprietar al respectivului imobil, declarații de martori cu privire la acest fapt-Concubina respectivă avea dreptul asupra a ceeace era înscris pe numele ei și a devenit , prin vacanță succesorală(ea neavând moștenitori) bun al statului. potrivit art. 680 Cod civil(fiind vorba despre o vocație începută înainte de Noul Cod)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune marcelutza marcelutza Buna seara, am rugamintea de a ma ajuta cu un sfat:bunicul meu a decedat de 2 luni.La dezbaterea succesiunii,mama mea fiind singurul copil,a aflat ca bunicul ... (vezi toată discuția)
Tatăl meu a trăit 15 ani în concubinaj cu o doamnă fără moștenitori, care a decedat. În ce calitate o poate moșteni? Adriss Adriss Buna ziua! Tatal meu in varsta de 74 ani acum, a trait 15 ani in concubinaj cu o d.na singura,fara sot,fara copii.Aceasta imi era ca o a 2a mama.Intre timp ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune de 30 ani mcrucita mcrucita Tata ar vrea sa deschida o ACTIUNE IN REVENDICARE prin care sa dobandeasca proprietatea asupra terenului de sub casa, a curtii si gradinii aferente invocand ... (vezi toată discuția)