avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Intreruperea prescriptiei
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Intreruperea prescriptiei

Am un litigiu cu o firma de constructii privind construirea unui gard si recuperarea unei sume de bani. Construirea a avut loc in 2012. Intrebarea se refera la termenul de prescriptie. Eu am trimis citeva adrese incepind cu 2014. Tinind cont ca aceste adrese nu au fost trimise prin executor judecatoresc, ci numai inregistrate la firma, se poate considera ca prescrioptia a fost intrerupta?

Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2015
hot_oliviu, utilizator
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 10:24, 7 Octombrie 2015
Ce este prevazut in contractul de prestari servicii referitor la termene executie,solutionare litigii ?
Aveti numar de inregistrare adrese ?
Prescriptia nu opereaza atata timp cat partile nu au incheiat un act de receptie finala a lucrarilor executate, de la care sa inceapa sa curga dreptul partii indreptatite a solicita contravaloarea lucrarilor executate.
Termenul de prescriptie curge de la data sistarii lucrarilor si nasterii obligatiei de plata a lucrarilor deja executate
Analizati daca au fost respectate dispozitiile HGR nr. 273/1994, respectiv daca exista contract cu clauze ferme, in continutul caruia partile sa isi asume termene finalizare lucrare si modalitati de efectuare a receptiei finale a lucrarilor.
Trebuie sa introduc citeva detalii pentru a discuta mai la obiect;
- constructia are loc intr-un cartier ANL
- eu am preluat casa in regie proprie si am efectuat imprejmuirea integrala
- constructorul (care are o zona constituita din mai multe loturi) a decontat de la ANL intreaga suma pentru lucrarile de imprejmuire pe zona, inclusiv pentru lotul meu (desi gardul imprejmuitor al lotului meu era construit de mine)
- in conformitate cu prevederile Art. 560 – Cciv. (respectiv 584 vCciv): “Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.” - solicit restituirea a jumatate din contravaloarea intreg gardului despartitor
- nici o casa nu are inca receptia finala (nici a mea nici ale vecinilor)
- constructia gardului a avut loc in 2012 si este posibil sa se invoce prescriptia
- documente existente pe acest subiect: mai multe adrese ale mele incepind cu 2014 sint inregistrate la ANL, inclusiv o notificare a firmei in 2014 (inregistrata la firma, fara a fi prin intermediul unui executor judecatoresc). Am adrese de raspuns de la ANL cu nr. de inregistrare.

Deci intrebare: a intervenit prescriptia, a fost intrerupta in situatia prezentata mai sus?
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2015
hot_oliviu, utilizator
reformulez intrebarea, poate nu a fost bine inteleasa.

Intrebarea era daca adresele trimise, si inregistrate la firma, pot fi considerate o exercitare a dreptului la actiune si in consecinta prescriptia a fost intrerupta.

Mai stiu, dar nu sint sigur, ca o adresa (de restituire a unei datorii) poate fi considerata ca intrerupe o prescriptiei daca este urmata in termen de 6 luni de actiune in justitie.
Răspuns final - NU! Dacă i-ați notificat în 2014, și acum suntem în octombrie, implicit i-ați notificat cu mai bine de 10 luni în urmă și cunoasteți prevederile legale ( le-ați citat mai sus ), cunoașteți și faptul că s-a împlnit prescripția.
Acesta este motivul pentru care nu ați primit niciun răspuns.

Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare de cheltuieli cu granituirea hot_oliviu hot_oliviu Am o locuinta care se construieste intr-un cartier ANL. Am construit un gard imprejmuitor si ANL in calitate de manager a avizat si decontat in mod abuziv si ... (vezi toată discuția)
Viciile ascunse VC-tin VC-tin viciile ascunse ( fosa imobilului) din contractul de vanzare cu clauza de uzufruct viager pentru parinti se poate ataca tinand cont ca vanzatorul este frate ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de construire expirata AdrianDP AdrianDP Buna ziua, Ma confrunt cu o problema si poate reusiti sa ma lamuriti. In Iunie 2008 am obtinut o autorizatie de contruire pe o perioada de 36 de ... (vezi toată discuția)