avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzul de a pleca in deplasari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzul de a pleca in deplasari

Sunt angajat la aceasta firma de 11luni,din luna Martie sucursala din orasul meu de domiciliu s-a desfiintat si am fost plecat numai deolasari,La refuzul meu de a mai pleca in deplasare ,angajatorul aspus sa nu mai vin la munca(sa-mi dau demisia),
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:45, 27 Septembrie 2015
1. Delegarea este o măsură obligatorie pentru salariat, a cărei nerespectare poate atrage răspunderea disciplinară a acestuia, inclusiv desfacerea contractului de muncă.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

3. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

4. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
in codul muncii,am citit ca delegarea se poate face maxim 60 zile pe an,dupa care numai cu acordul angajatului, fara ca acesta sa fie sancionat daca refuza,
Numai refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.

Delegarea este obligatorie pentru salariat pentru prima perioadă de 60 zile pentru care a fost dispusă. Însă, pentru perioada următoare, de până la 60 de zile, este necesar acordul salariatului. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 459)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile angajatului Alina Tanase Alina Tanase Buna seara, Saptamana trecuta am fost anuntata de catre angajator ca magazinul in care lucrez se va inchide in urmatoarea zi,in consecinta am primit o ... (vezi toată discuția)
Demisie freedom1234 freedom1234 Ma poate ajuta cineva cu un sfat?lucrez ca sofer la o firma de 5luni...la angajare mi sa facut contrac de munca,pe 3luni,apoi deja imi expirase contractu..si ... (vezi toată discuția)
act aditional schimbare punct lucru altfel incetare cim Ana M M Ana M M Buna ziua, Societatea are 2 puncte de lucru unul intr-o localitate iar unul in alta localitate. La punctul de lucru la care lucrez societatea are spatiul ... (vezi toată discuția)