avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Studenti in practica ...???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Studenti in practica ...???

Buna ziua

In aceasta vara vom primi la firma, in practica, cativa studenti.

Ce modalitate legala de plata exista pentru aceste cazuri ?...si ii rog frumos pe cei care-mi raspund, sa-mi indice si ce

acte am nevoie din partea celor care vor veni ...

Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:11, 16 Iulie 2009
Frumos că vă gândiţi şi să-i plătiţi (sunt destule firme care au oferte de "internship"/"practică neplătită" - aşa au văzut prin filme, aşa îşi închipuie că se poate şi la noi).

Cel puţin din punct de vedere legal, soluţia e simplă:
- îi angajaţi (i.e. contracte de muncă, deci sunt necesare aceleaşi acte ca pentru orice altă angajare); orice altă încropeală (ex. convenţie civilă, contract de mandat etc.) este muncă la negru şi se sancţionează;
- în contractele de muncă aveţi grijă să prevedeţi perioada de probă (maxim 30 de zile sau, dacă sunt absolvenţi la debutul în profesie, de maxim 6 luni - cf. articol 31 din Codul muncii);
- contactaţi AJOFM locală pentru a primi stimulentul de 50% din salariul minim brut garantat în plată (maxim 60 de zile lucrătoare) - cf. Legea 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor.

Succes.
Puteti beneficia de stimulentele prevazute de Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrării in muncă a elevilor şi studenţilor , daca incheiati cintracte de munca pe perioada vacantei.

Art.2. - (1) Beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut la art.1 din lege angajatorii care, pe perioada vacanţelor stabilită potrivit legii, incadrează in muncă elevi şi studenţi, in baza:
a) unui contract individual de muncă pe durată determinată, incheiat in condiţiile legii, cu normă intreagă sau, după caz, timp parţial;
b) unui contract de muncă temporară numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decăt durata vacanţei.
(2) Stimulentul financiar lunar prevăzut la art.1 reprezintă o sumă egală cu 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat in plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se acordă acest stimulent financiar.
Sau le puteti da burse private:

Art. 1 - (1) Bursa privată reprezintă sprijinul pentru studii acordat, în baza unui contract, de către o persoană juridică de drept privat sau de către o persoană fizică unui beneficiar care poate fi, după caz, elev, student, doctorand sau care urmează un program de pregătire postuniversitară într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, din ţară sau din străinătate.

(2) Cuantumul bursei private se stabileşte la încheierea contractului şi se poate modifica ulterior numai prin act adiţional la acesta.

Art. 2 - (1) Contractul prin care se acordă bursa privată cuprinde clauze privind modul în care beneficiarul trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile de studiu, precum şi celelalte condiţii în care se oferă bursa.

(2) Contractul se semnează de beneficiar sau, în funcţie de vârstă, de beneficiar, cu acordul reprezentantului său legal, şi de reprezentantul legal al persoanei juridice sau de persoana fizică ce oferă bursa.

(3) Beneficiarul bursei private are obligaţia să prezinte contractul, în vederea avizării, la instituţia/unitatea de învăţământ în care studiază.

(4) Contractul poate conţine clauze prin care să se stabilească obligaţia beneficiarului de a lucra după finalizarea studiilor, prin angajare pe o anumită perioadă, pentru persoana juridică sau fizică ce acordă bursa privată, dar numai pe un post corespunzător studiilor absolvite.

Art. 3 - Bursa privată poate fi acordată pe întreaga durată a studiilor sau pe o perioadă mai scurtă de timp, stabilită prin contract.

Art. 4 - Cuantumul lunar al bursei private va fi stabilit de către cel care acordă bursa sau de altă persoană juridică ori fizică desemnată de acesta.

Art. 7 - Bursa privată nu poate fi acordată, în condiţiile prezentei legi, rudelor sau afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv.


(Asta e toata legea 376/2004, celelalte articole au fost abrogate, inclusiv cel care prevedea ca "Pe perioada acordării bursei private se interzice ca beneficiarul să lucreze pentru cel ce acordă bursa sau pentru altă persoană juridică ori fizică desemnată de acesta")

Nu primiti stimulent in schimb si nici studentii nu capata "vechime", insa formalitatile sunt mult mai laxe fata de un CIM. Aveti avantaje fiscale la calculul impozitului pe profit totusi:

Art. 21 al. 4 p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă totalul acestor cheltuieli îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

1. este în limita a 3‰ din cifra de afaceri;

2. nu depăşeşte mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

(din Codul Fiscal)
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
ContSters20980, utilizator
Am doar un mic amendament in privinta ajutorului - stimulent de 50% pe care il puteti primi.
Dupa modificari recente, suma este de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare în luna pentru care se acordă acest stimulent financiar (in prezent indicatorul este de 500 lei => stimulentul lunar este 250 lei).
Nu mai este raportat la salariul minim pe ec., ci la ...indicatorul social de referinta.
Pentru a primi acest stimulent, AJOFM trebuie contacta in termen de 30 de zile de la incheierea contractelor individuale de munca ale practicantilor.
@smeagull:
stiu ca au facut aceste modificar cu indicatorul de referinta in ce priveste drepturile/subventiile din legea 76/2002.
dar s-au adus modificari si la le 72/2007?

Alte discuții în legătură

Ce beneficii sunt pentru angajarea unui elev de 17 ani idroidsq idroidsq Buna ziua, Am o sala de jocuri playstation 4 / PC as vrea sa angajez pe timp de vara elevi si as vrea sa stiu care sunt beneficiile. Unii spun ca nu se ... (vezi toată discuția)
Angajari MarianBalan MarianBalan Este o lege care prin angajarea studentilor si minorilor pe timpul vacantei plata lor este efectuata in participatiune firma + stat,care este legea si care ... (vezi toată discuția)
Angajare minori in perioada vacantei 7d4e94f3-a264-40fa-9e95-7f5707e5864d 7d4e94f3-a264-40fa-9e95-7f5707e5864d SC poate angaja pe perioada vacantei elevi intre 15-18 ani? In ce conditii? (vezi toată discuția)