avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit cladire nerezidentiala 2016
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit cladire nerezidentiala 2016

am un apartament cumparat cu 5 ani in urma in care a fost sediul social al unei firme,in baza de date a registrului comertului si la a,n.a.f. figureaza in continuare.cum procedez sa nu platesc impozit majorat,ap.are doar destinatie rezidentiala?
Cel mai recent răspuns: danac71 , utilizator 13:16, 11 Noiembrie 2015
Dvs puteti solicita firmei să schimbe sediul social.
Apartamentul poate avea și destinatie mixtă adică o suprafață folosită în scop rezidențial potrivit art 457 din legea 227/2015(noul cod fiscal) și o suprafață folosită în scop nerezidențial potrivit art 458

legea 227/8.09.2015 privind codul fiscal (în vigoare de la 01.01.2016)
[ link extern ]


art 457 alin 1
" Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti"

art 458, alin 1
(1) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii care poate fi:

a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;

b) valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;

c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

(2) Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

(3) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.


multumesc pentru raspuns dar firma refuza orice dialog.mi s-a spus la registrul comertului ca trebuie sa chem firma in judecata si sa obtin in instanta radierea sediului social,ceea ce va dura cel putin un an.ar fi normal sa se rezolve cu o declaratie pe proprie raspundere,altfel se vor incarca instantele cu procese deoarece exista foarte multe situatii in care firmele nu pot fi gasite iar imobilele si-au schimbat proprietarii iar acestia nu desfasoara activitati economice si nici nu si-au dat acordul pentru aceste sedii sociale,acestea nu figureaza in cartea funciara.
Sunt aproximativ in aceeasi situatie. Nu pot merge nici macar la ANAF sa declar pe proprie raspundere, deoarece eu nu figurez in actele firmei.

Situatia concreta :
- casa este in intregime pe numele meu (in rolul fiscal figurez ca unic proprietar) ;
- in anul 2012 am facut contract de comodat pentru stabilirea sediului social al firmei fostului sot. Mentionez ca el este administrator unic al firmei.
- firma mai figureaza in evidentele MF, dar din cate cunosc nu mai are nici o activitate, este in faliment. Fiind pe profil de comert, nu a desfasurat niciodata vreo activitate economica in sediul social.


In conditiile acestea, eu ce trebuie sa fac ? Am trimis deja o intrebare similara la ANAF, evident ca nu am primit nici un raspuns...

Multumesc !
sunteti intr-o situatie fericita,mergeti la registrul comertului si revocati actul de comodat.dupa legea lor se pare ca ar trebui sa deschida ei actiune pentru dizolvarea firmei pentru lipsa de sediu.
Multumesc foarte mult ! Stiti cumva si vreun articol de lege in virtutea caruia pot face acest lucru ? Este cea mai simpla solutie...

Alte discuții în legătură

Valoare impozit cladire 7clau 7clau Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca am firma de taxi si sediul firmei este acasa cu cat se mareste impozitul pe cladire ? (vezi toată discuția)
Recomandare pentru forma juridica, dupa renuntarea la pfa Keffr3n Keffr3n Salut, Am un job, full time, si pe langa asta mai fac mici chestii, legate de comunicare/publicitate. Sunt lucrari punctuale, mai mult de hobby. Din cate ... (vezi toată discuția)
Impozitul pentru apartamentele inchiriate la firme vasilemb vasilemb Inchiriez un apartament la o firma pentru sediu social si unul la alta firma pentru punct de lucru. Cu cat se majoreaza cota de impozit pentru cele 2 ... (vezi toată discuția)