avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Durata exagerata a procesului...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Durata exagerata a procesului...

Buna ziua

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am actionat in instanta o firma care mi-a adus un prejudiciu in urma unor postari pe internet. Cu alte cuvinte, efectele pe care eu le consider negative se produc in continuare, cu fiecare zi in care procesul nu este incheiat. Stiu prea bine ca in Romania celeritatea are alta definitie, stiu ca sunt multe dosare pe rol, dar totusi termenele de judecata se tot amana de aproape DOI ANI!

La fiecare termen (care se stabileste din doua in doua luni, aparent), justificarile pe portal.just sunt "amana cauza". Inainte de vacanta judecatoreasca 2015, se stabilise termen pentru pronuntare. La acel termen, s-a amanat iar, pentru dupa vacanta judecatoreasca! Dupa vacanta judecatoreasca, iar amanare fara explicatii inca doua luni (urmatorul termen in noiembrie!)

Avocatul meu imi spune ca nu avem ce sa facem, atata timp cat - si am mai auzit expresia aceasta - instanta e suverana.

Inclusiv la registratura judecatoriei unde am dosarul, explicatia lor a fost, citez: "apai, domnul meu, daca dvs ati vrut sa va judecati, acuma asta este, trebuia sa stiti ca o sa dureze atat!". Am ramas fara cuvinte...

Ce pot face in situatia aceasta? Pot reclama undeva sau solicita informatii suplimentare despre prelungirea de catre completul de judecata a pronuntarii unei decizii definitive? Cum pot sa ma asigur ca nu va mai dura luni si ani de zile toata situatia aceasta, simpla in esenta ei, atata timp cat cu ajutorul avocatului am inaintat toate documentele pentru clarificarea actionarii in instanta?

Va rog ajutati-ma

Multumesc mult

Andrei
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:23, 5 Octombrie 2015
Ani de zile nu va mai dura, dar, o luna sau doua mai poate dura, asta insemana ca, instanta a amanat pronuntarea deoarece nu s-a hotarat asupra solutiei.
Din pacate nu aveti ce ajutor sau sfat sa primiti intr-o astfel de situatie.Din moment ce aveti avocat angajat aveti incredere in opinia acestuia,mai ales ca o astfel de situatie nu ii este imputabila.Puteti fara prea mari sanse de succes sa redactati un memoriu catre presedintele instantei respective prin care precizati situatia povestita.
mihneaandrei a scris:
Inainte de vacanta judecatoreasca 2015, se stabilise termen pentru pronuntare. La acel termen, s-a amanat iar, pentru dupa vacanta judecatoreasca! Dupa vacanta judecatoreasca, iar amanare fara explicatii inca doua luni (urmatorul termen in noiembrie!)

Instanţa nu a rămas în pronunţare. Nu există termene de amânare a pronunţării de două luni.

Dacă există vreunul dintre motivele de nai jos, puteţi formula contestaţie privind tergiversarea procesului.
Articolul 522
(...)
(2) Contestaţia menţionată la alin. (1) se poate face în următoarele cazuri:
1. când legea stabileşte un termen de finalizare a unei proceduri, de pronunţare ori de motivare a unei hotărâri, însă acest termen s-a împlinit fără rezultat;
2. când instanţa a stabilit un termen în care un participant la proces trebuia să îndeplinească un act de procedură, iar acest termen s-a împlinit, însă instanţa nu a luat, faţă de cel care nu şi-a îndeplinit obligaţia, măsurile prevăzute de lege;
3. când o persoană ori o autoritate care nu are calitatea de parte a fost obligată să comunice instanţei, într-un anumit termen, un înscris sau date ori alte informaţii rezultate din evidenţele ei şi care erau necesare soluţionării procesului, iar acest termen s-a împlinit, însă instanţa nu a luat, faţă de cel care nu şi-a îndeplinit obligaţia, măsurile prevăzute de lege;
4. când instanţa şi-a nesocotit obligaţia de a soluţiona cauza într-un termen optim şi previzibil prin neluarea măsurilor stabilite de lege sau prin neîndeplinirea din oficiu, atunci când legea o impune, a unui act de procedură necesar soluţionării cauzei, deşi timpul scurs de la ultimul său act de procedură ar fi fost suficient pentru luarea măsurii sau îndeplinirea actului.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aminare pronuntare badila steluta badila steluta am un proces pe rol unde de5 termene ramine in pronuntare . mentionez ca de 2 ori a fost repus pe rol. cit se mai poate tergiversa asa fara solutionare ... (vezi toată discuția)
Pronuntare cercetasa cercetasa am verificat un proces pe portal si apare la infatisarea care a avut loc acu doua zile ca se amana pronuntarea luna viitoare la data de ..... ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Amanarea pronuntarii alpinada alpinada Buna seara, De cate ori se poate amana pronuntarea intr-un proces? Exista un proces/procedura prin care se poate afla de ce se amana de mai multe ori ... (vezi toată discuția)