Buna ziua, va prezint urmatoarea situatie:
- am achizitionat de la un furnizor o aplicatie software cu tot ce tine de ea, cod sursa, drepturi depline de folosire. Aceasta aplicatie o modific si o adaptez nevoilor mele si o folosesc mai departe in numele meu
- cum furnizorul imi este si client, voi presta in valoarea achizitii servicii si ii voi factura inapoi, dupa care vom face compensare. Prestarea serviciilor va fi pe o durata mai lunga deci intre momentul primirii facturii si compensare poat trece cateva luni.
Din cate stiu eu, aceasta achizitie va fi considera amortizare de imobilizare necorporala si va fi deductibila pe parcursul urmatorilor 3 ani.
Intrebarea mea este: cand incep amortizarea ei efectiv?
1.de la data in care am primit factura de la furnizor
2.de la data cand am facut documentul de compensare
Amortizarea incepe la data folosirii softului in scopul obtinerii de profit si se stabileste de administratorul societatii sau cel ce e imputernicit in acest sens. Adica, daca acel soft e achizitionat si nu e folosit, nu se amortizeaza.
Deci, inregistrarea cheltuielilor cu amortizarea nu e conditionata de data achizitiei sau compensarii.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.